Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOGLASNA ORGANIZACIJA

Piramida zločina – ovako je ustrojena Islamska država

Islamska država
Foto: VL
17.08.2015.
u 18:45

Na čelu zloglasne organizacije nalazi se Abu Bakr al-Baghdadi, predsjednik i vrhovni zapovjednik

Samo dva dana nakon što je tzv. kalif Abu Bakr al-Baghdadi najavio proširenje kalifata na teritorij Libije, Egipta, Jemena i Alžira, borci ISIL-a krenuli su u opću ofenzivu kako bi preuzeli kontrolu nad gradom Sirtom, rodnim mjestom ubijenog libijskog čelnika Moamera Gadafija. U žestokim borbama teroristi su ubili između 150 i 200 ljudi u gradu Sirtu u sjevernom dijelu Libije, a tijekom borbe za libijsku luku odrubili su glave i na križ razapeli 12 osoba.

Na čelu zloglasne organizacije nalazi se Abu Bakr al-Baghdadi, predsjednik i vrhovni zapovjednik. On i njegovi potpredsjednici Abu Ali al-Anbari i Abu Ali al-Anbari prozvali su se Emiratom i oni donose sve najbitnije odluke u kalifatu. Islamska država u Siriji ima sedam, a u Iraku pet regionalnih guvernera.

ISIL ima i devet vijeća, odnosno ministarstava. Upravljačko vijeće donosi zakone i provodi kalifove odluke, a Vijeće šura je savjetodavno tijelo od devet stručnjaka za islam, zaduženo za vjerska i vojna pitanja. Vojno vijeće zaduženo je za sva borbena djelovanja, Vijeće pravde odlučuje o kršenju islamskih načela, obiteljskim pitanjima, regrutira borce i odlučuje o smaknućima zatočenika, dok Vijeće sigurnosti ubija zatočenike, postavlja kontrolne punktove... Vijeće tajne službe zaduženo je za prikupljanje obavještajnih podataka u zemlji i inozemstvu, Vijeće za financije upravlja budžetom, organizira prodaju nafte i kupnju oružja, Vijeće za pomoć borcima pomaže džihadistima koji dolaze iz inozemstva, a Vijeće za medije piše priopćenja, organizira socijalnu mrežu te surađuje s Vijećem pravde pri objavi snimaka na kojima je prikazano odrubljivanje glave.

Foto: VLm

>> Čelniku ISIL-a suradnici Sadamovi generali

>> Ni nakon godinu dana Amerika nije uspjela uništiti ISIL

Komentara 55

TH
than
19:32 17.08.2015.

Gledam ove koji bjeze, muskarci u najboljim godinama... Pa uzmi pusku i bori se. Da se NATO zaleti i razbuca ih u nekoliko dana, ovi se sigurno ne bi vratili svojim kucama. To su sve ekonomski emigranti koji se zelee docepati drzave sa dobrom socijalnom politikom. Njemacka, Skandinavija...

Avatar Sunčica
Sunčica
21:17 17.08.2015.

a gdje je piramida trgovaca oružjem i ljudima i onih koji sve ovo financiraju

MR
Mr. Right
20:54 17.08.2015.

Pazi molim te vijece Pravde ,Za to vijece je Pravda osijecat glavu svakom kristijaninu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije