Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

Pilsel: Papa je skroman i umiljat, ali s čvrstom rukom

okrugli stol
Foto: Boris Ščitar/VLM
1/6
17.04.2013.
u 14:07

Domaći teolozi i publicisti pokušali su dati odgovor na pitanje može li papa Franjo obnoviti Crkvu

– Papa Franjo jest umiljat i skroman, ali to nikako ne znači da je mlakonja. On nije kukavica, već osoba s čvrstom rukom. To je dokazao još 2004. godine kada se sukobio s argentinskim predsjednikom zbog vidljive korupcije u državi. Uostalom, kada je u Argentini bila velika željeznička nesreća na misi za poginule, tada je današnji papa Franjo rekao: "Gospodine Bože, ne daj da se naviknemo da nas vozaju kao stoku", a ubrzo nakon toga ministar prometa dao je ostavku – prepričao je Drago Pilsel, novinar i kršćanski teolog, okupljenim građanima na još jednom održanom Večernjakovu okruglom stolu pod nazivom "Može li papa Franjo obnoviti Crkvu?" u Hrvatskom novinarskom domu.
 
Tom je prigodom Pilsel predstavio svoju knjigu "Franjo – papa s kraja svijeta" te poručio da je izabrani papa vjerodostojna osoba koja šalje jasne poruke: ne treba se bojati dobrote, i potrebno je primiti se posla pri čemu poručuje da nije potrebno samo reformirati Crkvu nego i cjelokupno društvo. O papi Franji, njegovim porukama kao i prvim potezima na okruglom stolu raspravljali su i katolička publicistkinja Jadranka Brnčić, teologinja Anna Marija Gruenfelder, Juraj Kolarić, profesor crkvene povijesti, KBF u Zagrebu, Peter Kuzmič, rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku, Predrag Matvejević, književnik i publicist, dok je okruglim stolom moderirao Večernjakov kolumnist Darko Pavičić.

– Novi papa pokazao se izuzetno komunikativnom osobom. Ako prvi dojmovi ne varaju, onda ovaj papa želi ukinuti distancu između poglavara i puka, biti dio toga puka. Njegovi dosadašnji nastupi obećavaju novo zajedništvo biskupa i laika – rekla je teologinja Anna Marija Gruenfelder. S njom se slaže i publicistkinja Jadranka Brnčić koja je ustvrdila da papa Franjo Crkvi vraća kredibilitet.

– Franjo je pokazao radikalnu promjenu stila. S njim smo dobili brižnog brata dubokih duhovnih vrijednosti koji je umjesto prilika za ovacije ponudio tišinu, i umjesto svečanih pozdrava na početku svojega pontifikata vjernicima poželio ugodan dan, i koji umjesto podučavanja morala svjedoči vjeru – zaključila je Brnčić...

 

>>Okrugli stol Večernjeg lista: Može li papa Franjo obnoviti Crkvu?

Cijeli tekst o okruglom stolu Večernjeg lista "Može li papa Franjo obnoviti Crkvu?" pročitajte u subotnjem izdanju Obzora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije