Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Piloti odmah na obuku, 8 Gripena stiže do 1. siječnja 2014.

Obuku bi hrvatski piloti obavili u Švedskoj i Mađarskoj, lista offseta uključuje i brodogradnju i interes za jedno brodogradilište
10. listopada 2012. u 18:15 137 komentara 1091 prikaza
gripen
Foto: Arhiva VL

– Švedska država osigurat će vrlo povoljne financijske uvjete, kamatu ispod tržišne i rok otplate na 10 godina, odluči li RH kupiti borbene zrakoplove Gripen.

Peter Goethe i Jerry Lindbergh, direktori FXM-a (državni izvoznik oružja) smatraju da je ponuda fer i povoljna. Ponuda uključuje prodaju osam Gripena (šest jednosjeda i dva dvosjeda), obuka hrvatskih pilota počela bi odmah. Naši bi je piloti obavili u Švedskoj i Mađarskoj, a do 1. siječnja 2014., kada u RH stiže osam novih Gripena C/D, bili bi osposobljeni za osnovna operativna djelovanja. Šveđani demantiraju već prve glasine da ponuda ne sadrži i najavljeni interes za kupnju jednog hrvatskog brodogradilišta.

– To nije točno, ponuda u dijelu o offsetu sadrži jak interes za hrvatsku brodogradnju i vrlo ozbiljan interes za brodogradilište, tvrde Šveđani. No, još javno ne govore o kojemu je brodogradilištu riječ, kao što ne govore po kojoj cijeni nude avione.

Ponude su predane MORH-u, a offset dio Ministarstvu gospodarstva. Predstavnici Gripena i SAAB-a ovaj put očekuju relativno brzi hrvatski odgovor jer ovo je njihova zadnja ponuda.

>>'Ne bacajte više novac na MiG-ove 21, možete si priuštiti gripene'

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije