Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon tri sudara - Nitko osim krivca nije teško ozlijeđen pa nema prometnog kaznenog djela

Pijani vozač koji autocestom vozi u suprotnom smjeru čini samo prekršaj

crna1
Anto Magzan/PIXSELL
27.01.2010.
u 10:54

Ovakve nesreće, koje, nažalost, nisu rijetkost na našim autocestama, nameću pitanje je li zakonodavac pri određivanju sankcija za vožnju suprotnim smjerom u pijanom stanju vodio dovoljno računa o težini i pogubnosti ovakvih “prekršaja”.

Vozač S. B. (56), koji je vozeći se u ponedjeljak suprotnim smjerom na autocesti A4 Zagreb - Goričan sa čak 2,35 promila alkohola izazvao tri sudara te skrivio lakše ozljede jedne osobe, najvjerojatnije neće odgovarati kazneno, nego samo prekršajno.

U nesreći je i sam teško ozlijeđen te se, priključen na respirator, u KB-u Dubrava bori za život. Ovakve nesreće, koje, nažalost, nisu rijetkost na našim autocestama, nameću pitanje je li zakonodavac pri određivanju sankcija za vožnju suprotnim smjerom u pijanom stanju vodio dovoljno računa o težini i pogubnosti ovakvih “prekršaja”.

Netko tko pijan vozi suprotnim smjerom ne čini tek prekršaj, nego ugrožava živote nedužnih ljudi koji su u najboljem slučaju, ako su imali sreće, pretrpjeli silan strah, no u nas se takvi vozači i dalje provlače s prekršajnim kaznama.

– Mislim da bi dosjetljiviji tužitelj mogao vožnju u pijanom stanju i suprotnim smjerom po autocesti okvalificirati kao kazneno djelo ugrožavanja života i imovine općeopasnom radnjom. No, ako vozač odgovara prekršajno, prema sudskoj praksi prijeti mu do 60 dana zatvora, i to ako je u krvi imao više od 1,5 promila alkohola, oduzimanje vozačke do dvije godine i novčana kazna, kaže odvjetnik Ante Madunić.

Na temelju dosad izricanih presuda, novčane kazne vozačima koji voze pijani i suprotnim smjerom po autocesti te još skrive nesreću s ozlijeđenima penju se do 30-ak tisuća kuna.

No, da su vozači unaprijed svjesni togada neće odgovarati prekršajno nego kazneno, i to za ugrožavanje života i imovine, za što je zapriječena kazna od pet mjeseci do pet godina zatvora, dvaput bi razmislili prije nego što bi pijani sjeli za upravljač i krenuli se okretati nasred autoceste.

U passatu pijanog vozača nađeni puška i streljivo

U passatu S. B. nađeni su streljivo i puška koju je ilegalno posjedovao. Podsjetimo, on se pred naplatnim kućicama u Sv. Heleni polukružno okrenuo i nastavio prema Zagrebu vozeći lijevim kolnikom u smjeru Varaždina. Oko 81. km naletio je na M. R. (35), koja je fordom focusom morala naglo skrenuti u zaštitnu ogradu. Lakše je ozlijeđena. Kilometar dalje sudar je izbjegao T. P. (64), udarivši svojim VW polom u stražnji dio fiata brava N. V. (32). T. P. je sletio u travu, a S. B. je nastavio put Zagreba. Na 86. kilometru sudar je bio neizbježan. Prednjim dijelom passata udario je u prednji dio kombija citroen jumper koji je vozio S. Š. (28).

Komentara 3

OK
okokučnopišalo
18:19 27.01.2010.

Ih, bilo bi dobro da netko \"slučajno\" isčupa utikač od tog respiratora........

TU
Tupislav
11:36 27.01.2010.

\"\"Voznja suprotnom smjerom čini samo prekršaj \"\" - Mogu reći da mi je lakše znajući da mogu vozit bilo kojim smjerom .

FE
ferdy
15:05 27.01.2010.

Ajmo se svi voziti u suprotnom smjeru, ionako je to samo sitan prekršaj, ali bit će i manje ovakvih nesreća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije