Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podijelili eu

'Philip Morris i duhanska industrija agresivno lobiraju'

pušenje
David Ebener/DPA/PIXSELL
06.06.2013.
u 21:54

Europski parlamentarci, ovih dana raspravljaju o prijedlogu od kojeg strahuju duhanska industrija i neke vlade. Od kompanija se, između ostalog, traži veće isticanje slika štetnih posljedica pušenja

Svako jutro kada uđe u ured Europskog parlamenta u Bruxellesu, nizozemski zastupnik Gerben-Jan Gerbrandy (46) nađe desetak poziva za sastanak s raznim lobistima. Većina poziva stiže mailom, a manji dio pismenim putem ili telefonom. Lobističke i interesne grupe traže sastanak u njegovu uredu ili pak nekom od obližnjih restorana gdje ga pokušavaju uvjeriti u ispravnost ili pak pogrešku nekog prijedloga zakona.

No prošli tjedan ostao je šokiran kada je na stolu pronašao veliku hrpu razglednica i pisama iz Rotterdama, lučkog grada na zapadu Nizozemske. U njima radnici duhanskog diva Philip Morris upozoravaju da će ostati bez posla ako im on ne pomogne. Mole ga da se u parlamentu usprotivi namjeri Europske komisije, izvršnog tijela EU-a, koje traži da kutija cigareta bude 75 posto prekrivena slikovnim upozorenjima o štetnosti za zdravlje.

- Philip Morris i duhanska industrija izrazito agresivno lobiraju- priča Gerbrandy u restoranu Kafenio, udaljenom 50-ak metara od zgrade Europske komisije. - Iza potpisa radnika vjerojatno stoji menadžment kompanije. Misle da bih mogao sentimentalno reagirati na zatvaranje pogona u rodnoj zemlji- kaže Nizozemac, član parlamentarnog Odbora za okoliš, javno zdravstvo i ispravnost hrane.

Europski parlamentarci, naime, ovih dana raspravljaju o prijedlogu od kojeg strahuju duhanska industrija i neke vlade. Od kompanija se traži veće isticanje slika štetnih posljedica pušenja, ukidanje logotipa s kutije cigareta te se brani prodaja putem interneta.

Ukoliko parlament potvrdi prijedlog Europske komisije mogla bi pasti prodaja cigareta, a posljedično uslijediti otkazi, i to u vrijeme krize kada se mnoge zemlje suočavaju s visokom nezaposlenošću.

Parlamentarci su podijeljeni. Britanska zastupnica lijevog centra, Linda McAvan traži još oštrija pravila od predloženih dok su joj se odlučno suprotstavili zastupnici desnog centra, napose iz južnih i jugoistočnih zemalja pogođenih krizom. Gerbrandy, predstavnik grupacije Alijansa liberala i demokrata Europe, kaže: “Kao liberal sam za prodaju cigareta sve dok su u skladu sa zakonom. Ali sam protiv reklamiranja nečeg što šteti zdravlju”.

Poput njega i hrvatski europarlamentarci će se uskoro naći pred lobistima i različitim interesima. Philippe Martin iz Odjela za okoliš Europske komisije ističe: “U Bruxellesu raste broj lobista. Intenzivno pokušavaju utjecati na naše odluke”.

Lobiranje krene još u samom početku čim se načuje, često i po bruxelleskim kafićima, da bi neki prijedlog ili promjena zakona mogla biti razmotrena.

No u odmakloj fazi, u kojoj se trenutačno nalazi oglašavanje i prodaja cigareta, postaju glasni političari na najvišoj razini.

Sredinom svibnja su ministri poljoprivrede Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske, Bugarske i Rumunjske usvojili zajedničku deklaraciju protiv prijedloga Komisije kojom upozoravaju na tešku situaciju u kojoj će se naći njihova gospodarstva te tisuće obitelji ovisnih o uzgoju duhana i prodaji cigareta.

Grčka, Španjolska, Italija i Cipar imaju isti stav. Suprotno misle Francuska, Belgija, Finska, Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Odbor za okoliš Europskog parlamenta, u kojem se nalazi Nizozemac Gerbrandy, glasovat će 10. lipnja, a parlament bi zatim odluku trebao donijeti u rujnu. Zadnju riječ će pak imati Vijeće, koje čine ministri država. Oni će 21.lipnja pokušati postići konsenzus, no kako to nije izgledno, ponovo će se sastati u listopadu.

>> EU: Sve cigarete u iste ružne kutije sa slikom koja ledi krv u žilama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije