Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRITANSKE VLASTI:

Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo smanjuju teže oblike covida za 80 posto

FILE PHOTO: A nurse fills a syringe with a second dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine in Madrid
SERGIO PEREZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
01.03.2021.
u 21:53

Utvrđeno je da zaštita protiv covida-19 starijih od 70 godina varira između 57 i 61 posto nakon primanja jedne doze Pfizer-BioNTechovog cjepiva i između 60-73 posto nakon primanja cjepiva Oxforda i AstraZenece četiri tjedna nakon prve doze

Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo protiv koronavirusa je nakon jedne doze 80 posto učinkovito u sprječavanju hospitalizacija osoba iznad 80 godina, objavile su u ponedjeljak britanske zdravstvene vlasti.

Britanski zavod za javno zdravstvo (PHE) predstavio je rezultate istraživanja na temelju dosadašnjeg cijepljenja u Britaniji.

Utvrđeno je da zaštita protiv covida-19 starijih od 70 godina varira između 57 i 61 posto nakon primanja jedne doze Pfizer-BioNTechovog cjepiva i između 60-73 posto nakon primanja cjepiva Oxforda i AstraZenece četiri tjedna nakon prve doze.

"Ovakvi rezultati bi također mogli objasniti zašto je pao broj prijema covid bolesnika na jedinice intenzivne njege među ljudima iznad 80 godina u Velikoj Britaniji u nekoliko proteklih tjedana, što je nešto što svi pozdravljamo", rekao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Matt Hancock.

"To je zaista ohrabrujuće", istaknuo je.

PHE je dodao da se analogijom može pretpostaviti da je u slučaju Pfizerova cjepiva smrtnost od posljedica covida-19 manja za 83 posto. Za AstraZenecu ne postoje ekvivalentni podaci jer je cijepljenje počelo kasnije.

Voditeljica imunizacije u PHE-u Mary Ramsay rekla je da je učinak cijepljenja već očit, iako je potrebno provesti više istraživanja da bi se shvatio učinak cjepiva na prijenos koronavirusa.  

"Ovo je samo dodatak rastućim dokazima koji pokazuju da cjepiva funkcioniraju u smanjenu zaraze i spašavanju života", rekla je. "Iako trebamo još podataka, ovo je ohrabrujuće i jako smo uvjereni da cjepiva imaju stvaran učinak."

Drugi službenik PHE-a rekao je da je potrebno još vremena kako bi se odredila učinkovitost cjepiva protiv takozvanog britanskog soja koronavirusa.

Prvu dozu cjepiva primilo je više od 20 milijuna Britanaca ili trećina odrasle populacije.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar BOSNAROSNA
BOSNAROSNA
23:14 01.03.2021.

Samo bi da napomenem/ VAKCINE su authorise za koristenje u hitnim slucajevima i zbog hitnosti nisu izvrsena istrazivanja i kao takve su i plasirane kao experimentalne, sto ce reci da se nezna koji su ucinici VAKCINE jer kako su sami proizvodjaci rekli nisu imali vremena da izvsre pravilan istrazivanja zbog hitnosti slucaja su izbacena na trziste ZA HITAN SLUCAJ. znaci da se s vacinisanjem pokazati sta i kako ali vidim da se nakon mjesec dana vakcinisanja sve zna vec o njima. NIJE LI MALO CUDNO BRZINA SVEGA...? Izadje novi soj i za dva dana znaju da je VAKCINA otporna na taj soj .... cekaj cekaj kako se to sve zna za vakcinu koja nije imala vremena da prodje kroz istrazivanja a to zna trajat godinama... NIJE TAJNA DA DO SADA NIJEDNA VAKCINA NIJE USPJESNO NAPRAVALJENA ZA SARS MERC I OSTALE VIRUSE.. pa cak ni za obicnu gripu nema djelotvorne vakcine nego svake godine se promasi kao nije ljudstvo cjepljeno protiv tog soja gripe.... CISTA MANIPULACIJA I LAZ.... SVE JE LAZ... OSIMA DA SU PUSTILI VIRUS NAMJERNO IZ WUHANA I TO IMA DOKAZA..

DU
Deleted user
23:04 01.03.2021.

Testiranje još traje i to je jasno rečeno

AA
aabbcc
14:31 02.03.2021.

Sta je utvrdjeno za prirodni imunitet zasto to danas nauku i strucnjake ne interesuje a znamo da je takvih velik broj ljudi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije