Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pfizer očekuje 26 milijardi dolara prihoda od cjepiva protiv covida-19

Pfizer i BioNTech ravnopravno dijele troškove i bruto dobit od cjepiva, koje se dijeli građanima u dvije doze, uz stopu učinkovitost veću od 90 posto, prema trećoj fazi ispitivanja.
04. svibnja 2021. u 15:35 3 komentara 142 prikaza
FILE PHOTO: The Pfizer logo is pictured at their building in the Manhattan borough of New York
Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Američka farmaceutska kompanija Pfizer izvijestila je da u ovoj godini očekuje 26 milijardi dolara prihoda od cjepiva protiv Covida-19, znatno povisivši procjenu zbog ubrzanog procjepljivanja građana diljem svijeta.

U prva tri ovogodišnja mjeseca prihod od cjepiva koje je Pfizer razvio u suradnji s njemačkom tvrtkom BioNTech, iznosio je 3,5 milijardi dolara.

U cijeloj godini očekuje prihod od 26 milijardi dolara, uz očekivanu isporuku 1,6 milijardi doza cjepiva, prema ugovorima potpisanim do sredine travnja. Do sada su očekivali da će iznositi 15 milijardi dolara.

Influenza Vaccination For Children - Milan PROIZVOĐAČI ZATRAŽILI ODOBRENJE EMA razmatra sigurnost Pfizerova cjepiva za djecu od 12 do 15 godina

Predviđaju da će u 2022. godini proizvesti najmanje tri milijarde doza.

„Na temelju dosadašnjeg iskustva mislimo da će vjerojatni ishod biti trajna potražnja za našim cjepivom protiv covida-19, slična onoj za cjepivom protiv gripe", rekao je glavni izvršni direktor Albert Bourla u pripremljenim izjavama za telekonferenciju.

Pfizer i BioNTech ravnopravno dijele troškove i bruto dobit od cjepiva, koje se dijeli građanima u dvije doze, uz stopu učinkovitost veću od 90 posto, prema trećoj fazi ispitivanja.

Pfizer je priopćio da očekuje zaradu na cjepivu, za razliku od, primjerice, AstraZenece i Johnson&Johnsona, koji su najavili da će njihova cjepiva biti dostupna na neprofitnoj osnovi do kraja pandemije.

European Commission President Ursula von der Leyen visits Pfizer vaccine plant in Puurs dogovori u tijeku EU nabavlja još 1,8 milijardi doza BioNTech/Pfizerova cjepiva

Pfizer je prvo ovogodišnje tromjesečje zaključio s prihodima od 14,6 milijardi dolara, što "odražava operativni rast po stopi od 42 posto". Prilagođena dobit po dionici poskočila je 47 posto, na 93 centa.

U cijeloj godini očekuju prihod u rasponu od 70,5 do 72,5 milijardi dolara i prilagođenu dobit po dionici od 2,5 do 2,6 dolara.

 

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • Vlaskoulicanec:

    And the winner is... I sada neka se netko pita koji je smisao ove plandemije...

  • Lepan:

    A hrvatska i imunološki ništa od svega

  • Lepan:

    Rusko cjepivo je otpornije i bolje od dotične tvrtke u naslovu takvu tvrtku jedino za ima dobit a ne zdravstvo