Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mito za lijekove

Pfizer imena dao 2004.?
 Bivši veleposlanik Jurica: Ne znam za to

'Pharmaceutical company Pfizer Incorporated headquarters is seen on 42 Street in New York October 20, 2009. Pharmaceutical industry leader Pfizer said Tuesday third-quarter profits rose 26 percent fro
AFP/PIXSELL
10.08.2012.
u 12:36

U vrijeme kada se događala korupcija u Hrvatskoj nije bilo zabrane pa su farmaceuti mogli izravno plaćati liječnike, kaže Š. Gašparović

Farmaceutski div Pfizer spreman je za suradnju s hrvatskim pravosuđem, a o rezultatima svoje istrage, koju su proveli nakon afere u Hrvatskoj 2004. godine, obavijestili su i naše veleposlanstvo u Washingtonu, odgovorili su nam tako iz te tvrtke. Afera je opet buknula nakon što se Pfizer nagodio s američkim pravosuđem da plati 60 milijuna dolara kako bi se zaustavila optužnica protiv njih za podmićivanje liječnika u više zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Problematični račun

Pfizer je, kako kažu, nakon što su proveli internu istragu, sam prijavio svoje ljude, a sve je počelo aferom u Hrvatskoj 2004. godine. No iako tvrde da su o rezultatima istrage obavijestili naše veleposlanstvo, tadašnji veleposlanik u Washingtonu Neven Jurica kazao nam je da on o tome nije dobio nikakvu obavijest niti išta o tome zna.

Nataša Škaričić, novinarka koja je tada prva pisala o podmićivanju, u srijedu navečer u Dnevniku 3 ponovila je imena liječnika koje je istraživala. Prema informacijama, ugovorima i uplatnicama koje je tada imala, dječji endokrinolog Miroslav Dumić i farmakolog Igor Francetić (koji je tada bio i šef Hrvatskog zavoda za kontrolu lijekova i član Upravnog vijeća HZZO-a) primali su od Pfizera novac na račune u Austriji. Poznati znanstvenik Slobodan Vukičević u suradnji s tadašnjim liječnicima bolnica Sveti Duh, Rebro i Dubrava Daliborom Krpanom, Zlatkom Giljevićem (sadašnjim ravnateljem KBC-a Zagreb, nap. a.) i pokojnim Franom Škrebom istraživao je lijek za osteoporozu, no problematično je bilo što Pfizer istraživanje nije plaćao preko računa bolnica, već preko Društva za okoštavanje koji je vodio Vukičević. Istovremeno, Vukičević je bio predsjednik Nacionalnog bioetičkog povjerenstva te je zbog te afere i sukoba interesa smijenjen.

Ove je slučajeve preuzelo Državno odvjetništvo koje do sada ništa nije utvrdilo. Sada su najavili da će od američkog pravosuđa tražiti dokumentaciju. Do aktera afere jučer nismo uspjeli doći jer su ili na godišnjem odmoru ili se ne javljaju na telefon. No prema mišljenju šefice pravne službe KBC-a Zagreb Štefice Gašparović, koja 18 godina radi na ugovorima o istraživanjima lijekova s farmaceutskim kućama, teško da će pravosuđe moći naći uporište za dokazivanje korupcije.

Prostor za manipulaciju

– Ne mogu Giljevića braniti, no ne vjerujem u tu priču. Sad kad je postao ravnatelj, tražio je od mene da mu izvučem sve podatke o sponzorima, istraživanjima i liječnicima koji ih provode pa sam uočila da je on vrlo rijetko vodio istraživanja. Prije je bilo prostora za manipulaciju jer to područje nije bilo regulirano i u to vrijeme klinička istraživanja nisu se provodila na način da se sklope ugovori s bolnicama. Naručitelj istraživanja mogao je potpisati ugovor izravno s liječnikom – objasnila je Š. Gašparović. Sada je, napominje, sve regulirano – sponzor se javlja KBC-u s planom koji analizira etičko povjerenstvo, pravna i financijska služba te liječnici. Odobravaju ga Upravno vijeće i Središnje etičko povjerenstvo te je, tvrdi Gašparović, sve strogo kontrolirano.

Dr. Vukičević je 2004. priznao da besplatno radi za Pfizer te je tada kazao kako "smatra da bi bilo neetično da bolnica koja je u minusu svaki mjesec, na svoj račun, prima i isplaćuje neki prihod za farmaceutsko istraživanje", dok je dr. Giljević izjavio da on na istraživanju radi besplatno, za doktorat. Dr. Vukičević je u međuvremenu s odvjetnikom Marijanom Hanžekovićem osnovao i vodi tvrtku Genera istraživanja. Dr. Francetić je pročelnik Zavoda za farmakologiju KBC-a Zagreb, predsjednik je Povjerenstva za akademski integritet Medicinskog fakulteta u Zagrebu (u kojemu je član dr. Vukičević) i član Vijeća Židovske općine Zagreb. M. Dumić donedavno je bio voditelj Zavoda za endokrinologiju i dijabetes Klinike za pedijatriju na Rebru, no otišao je u mirovinu.

Komentara 8

OB
-obrisani-
12:53 10.08.2012.

a kako će jurica znati nešto....kad su mu kockanje i pronevjeravanje državne love bila glavna idea vodilja?

UK
Ugo Kajvez2
13:26 10.08.2012.

" ............ Bivši veleposlanik Jurica: Ne znam za to .............. " .-------------------------------------------------- . Pogotovo kad je imao važnijeg posla u nekom Casino-u u Vagas -u ................

IN
InfoMan
12:45 10.08.2012.

Da se razumijemo, da ameri nisu pokrenuli pitanje Pfizera i naplatili im globu nista se u Hrvatskoj ne bi dogodilo. Trenutno na inzistiranje amera DORH mora nesto raditi i na lomacu ce sitni igraci. Pravim facama, velike ribe, nece biti nista. Ne zaboravimo da je EU PRISILILA hrvatsku na promjenu zakona o lijekovima prije jedno 4 godine. Da nas nisu prisilili, kao sada ameri, sve bi bilo po starom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije