Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.08.2014. u 12:00

BiH je podijeljena oko vanjske politike. Zamislite diplomate koji tumače stav o Gazi, Rusiji, Kosovu, Erdoganu, entitetu...

Nekako ovako bi mogao izgledati godišnji skup diplomata BiH. Ministar vanjskih poslova u Sarajevu brifira kako treba predstavljati BiH u svijetu. Uvod je dosadan. Satima se iznose diplomatske fraze. BiH je bogata i lijepa zemlja, njezine različitosti su prednosti, ona je most između istoka i zapada... Podsmijeh i drijemež. Svi su umorni od parola bez pokrića. No, onda šok. Ministar ekskluzivno otkriva jedini usuglašeni stav domaćih razjedinjenih političkih elita: BiH je država koja teži euroatlantskim integracijama. "Ma dajte", uglas su viknuli diplomati. Zadirkuju kolegu kako će u Moskvi biti oduševljeni kada bude tumačio ovu parolu. I kada ga budu pitali o sankcijama te o Ukrajini i Gruziji. BiH je oko toga duboko podijeljena.

Žamor diplomata nadglasava veleposlanik BiH u Beogradu kojega zanima stav o Kosovu. Muk. Što reći? Bošnjaci iz Federacije žele ga priznati, Srbi iz RS se žestoko protive. Mučna tišina. Ministar nema odgovora... U još veću neugodu gura ga veleposlanik BiH u Turskoj. On pita što će uz čestitke prekjučer izabranom predsjedniku Erdoğanu kazati o stavu BiH o palestinsko-izraelskom sukobu. Žamor, svađa... Bošnjački diplomati traže osudu izraelske agresije, Srbi potpuno suprotno, hrvatski kadrovi nemaju stava. Ali zato zamjeraju sve snažnije upletanje Turske u BiH i bošnjačkom lideru Bakiru Izetbegoviću što je Erdoğana nazvao "našim vođom".

Napetost pokušava relaksirati veleposlanik u Zagrebu. Njega zanima što će reći Milanoviću i Josipoviću ako ga budu pitali o trećem hrvatskom entitetu. Diplomati se razotkrivaju. Po stavu se vidi koje su nacije. Svađa. Tek na kraju "brifinga" na ručku su ih ujedinili ćevapi i narodnjaci. Razišli su se politički još razjedinjeniji. Takvu će BiH predstavljati po svijetu.

Nažalost, ovo nije humoreska. Svi prijepori u BiH upravo su takvi. Jedino što je virtualan sastanak. Pobrojena sporna međunarodna pitanja tek su djelić onoga što izrasta iz kompliciranih unutarnjih odnosa. Ni oko čega nema jedinstvenog stava.

Jednako kao i diplomati BiH, tako i njihovi strani kolege koji stoluju u Sarajevu imaju različite poglede na "Bosniu". U tom međunarodnom i domaćem košmaru logično je zapitati se: može li BiH uopće takva opstati?!

Država klizi prema dezintegraciji, nedavno je konstatirala Međunarodna krizna skupina (ICG) u svom opširnom, završnom izvješću. Za razliku od prijašnjih analiza, ovoga puta su čak detektirali neravnopravan položaj Hrvata. Rekli su da nema ništa pogrešno ni u traženju trećeg entiteta. Prvi su ga put spomenuli kao jedno od rješenja. Dakako, nekoliko stranica kasnije već se tvrdi drukčije. Kao i diplomati, i političari, i taj dokument je proturječan. Kako onda doći do rješenja prihvatljivog za sve?!

Svakako ne na ovakav način. Nešto treba mijenjati, narod ili sustav. Kada se već ovo prvo ne može, onda su drugi korak ustavne promjene. Održiv i funkcionalan sustav mogu napraviti samo zajedno domaći političari s autoritativnim strancima. Kompromisom i zavrtanjem ruku. I pošteno. Formula je jednostavna: tri konstitutivna naroda moraju imati institucionalnu i teritorijalnu zaštitu. Unutar svakog teritorija mogu se lako uz nacionalna urediti i građanska prava. Time će biti riješeno i pitanje manjina (Sejdić – Finci). Sada je "ugroženim građanima" ovakav (s)ustav ostavio širok prostor za "hajdučiju". Kojom otimaju nacionalna prava (Hrvatima). Potpuno su ih razvlastili. Biraju im predstavnike. Kada se utvrde poštena pravila (Ustav), BiH će umjesto unutarnjih ratova, poput (više)nacionalno kantoniziranih Belgije ili Švicarske, krenuti u gospodarsku ofenzivu. Preko noći sustav bi odbacio potrošene političare. Oni danas opstaju jer ih upravo on održava u životu. Jednako kao i brojni stranci. Tako je Wolfgang Petritsch, koji je nakon odlaska 2002. s pozicije visokog predstavnika izjavio kako je BiH svezana u "luđačku košulju" jučer je otkrio da njemačka sprema plan za BiH. On očekuje da će Merkel uputiti snažne poruke, poput onih danih Hrvatskoj prije ulaska u EU kada je Sanader morao otići. Uz to što je Petritsch ekskluzivno otkrio tko je "otjerao" hrvatskog premijera, za BiH bi dobro bilo da je rekao kako je i njemu Merkel poručila ono što i Sanaderu. Petritsch je za mandata svojim odlukama potpuno razvlastio Hrvate i time izazvao kaos u BiH. Ako je točno da se opet preko Berlina angažirao, onda je sigurno da će BiH još čvršće biti svezana u "luđačku košulju". 

>> Bivši urednik televizije i utemeljitelj najjačih novina u utrci za predsjednika BiH

Komentara 9

IB
istina_boli
20:05 12.08.2014.

Svaka tica svome jatu. Tek tad ce mo se medjusobno postivat. Do tad ni mira ni dogovora.

MX
Mister X
00:52 13.08.2014.

Žamor, svađa... Bošnjački diplomati traže osudu izraelske agresije, Srbi potpuno suprotno, hrvatski kadrovi nemaju stava, svjesni da su ovi u pravu ali zna se Hrvati nesmiju da pisnu jel EU misli govori odlučuje i sudi u njihovo ime ....

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
06:30 14.08.2014.

Konacni san BiH muslimana se ostvarijo, sto je sam Izetbegovic priznao. Stoljetne zelje. Za vrijeme NDH muslimanke po Livnu su pjevale kvace patka, guce guska ova ce se zemlja zvati turska. Iste pjesme za vrijeme juge. Tada je bilo tajnoo misljeenje, sad je Izetbegovic skinijo poklopac sa bosanskog lonca. Sad se ta vruca para iz stoljetno zatvorenog lonca prosirila I izvan BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije