Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sreća ga prati

Petrinjski srećković opet živi samo od svoje mirovine

'sisak - 17.05.2010., Petrinja - Pred kucom Frano i Kata Selak podigli su kapelicu Majci Bozjoj. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
18.05.2010.
u 05:50

Nakon što je preživio pad aviona, nesreću vlaka i još četiri velike nesreće, 81-godišnji Frano Selak dobio je sedam milijuna kuna na lotu i podijelio novac školama, prijateljima, rodbini, susjedima...

Nazivi Srećković i miljenik Fortune, zbog nevjerojatno sretnih ishoda u više teških prometnih nesreća, ali i dobitka jackpota na Lotu, prate umirovljenog profesora glazbe Franu Selaka iz Petrinje. On će 3. lipnja napuniti 81 godinu života, a dva dana kasnije navršit će se osam godina od uplate listića koji mu je donio sedam milijuna kuna.

– Milijuni su iznenada došli i postupno otišli. Sada opet živim od svoje mirovine – kaže dobitnik. Novac je podijelio prijateljima, rodbini, susjedima, udrugama, školama... Darovao je devet osobnih automobila, kupovao muzne krave i namještaj, pa i nekretnine. U Petrinji je najbolje uložio, u mirnom dijelu grada kupio je kuću uz koju je, po vlastitom nacrtu, platio gradnju kapelice Bezgrešnom Začeću Marijinu.

Potrošio je i honorar od HTV-a za dokumentarac o njegovu neobičnom životu, a više nema ni 10.000 australskih dolara dobivenih za reklamu za čips, koju su stranci odlučili snimiti s njim zbog njegove sreće.

– Spot je snimljen u Petrinji. Kako nisam niti avionom niti brodom htio do Australije, menadžeri su došli k meni. U cjelodnevnom snimanju za ostatak života nagutao sam se njihova čipsa. O mojim srećama u nesrećama snimljene su reportaže za televizije Japana, Njemačke, Mađarske – govori ovaj umirovljenik. Kao vojni glazbenik puno se selio, radio je i u mnogim osnovnim glazbenim školama, domovima i centrima kulture, vodio pjevačke zborove, limene glazbe, naveliko skladao i aranžirao melodije.

– Moji su hitovi "Pijem da je zaboravim" i "Tugo moja", a pjesmu "Stan' Neretvo" u filmu "Bitka na Neretvi" pjevao je ženski zbor Djevojke s Neretve. Osnovao sam Mellody jazz band, preteču Dubrovačkih trubadura – doznajemo drugu stranu srećkovića, koji je inače saksofonist i harmonikaš.

U njegovu burnu biografiju spada pet brakova, svih razvrgnutih. Sa šestom suprugom Katom, mlađom 25 godina, s kojom se vjenčao nakon dobitka na Lotu, ugodno živi u Petrinji, daleko od rodnog Dubrovnika. Svoju intimu prvi put otkriva Večernjem listu.

– Sve trajnije mislim na more. Dolje ću, na kraju, završiti. Tražim da me kremiraju, a pepeo prospu po kanalu između Lokruma i Dubrovnika. Tu sam rođen u barci, neočekivano, sa sedam mjeseci trudnom majkom. Već tada počinju moje neobične sretne pegule – tvrdi Selak. Prvo nevjerojatno čudo, pričali su mu roditelji, dogodilo se kao nedonoščetu. Odjednom je prestao disati, a majka požurila u crkvu, pomolila se pod kipom Majke Božje, njegovu košuljicu poškropila svetom vodom i opet ga obukla. Liječnik mu je dao injekciju od koje se osvijestio. Kasnije je preživio šest velikih prometnih nesreća; 1957. kod Modrića u BiH u praznom autobusu zajedno s vozačem survao se u rijeku Bosnu, 1962. kod Grabovice ispod Jablanice u Neretvu se strmoglavio cijeli vlak, poginulo 17 osoba, a Frano iz potopljenog vagona spasio sebe i još jednu staricu. 1963. nad Čabrom srušio se zrakoplov na letu preko Gorskog kotara od Zagreba prema Rijeci. Smrtno je stradalo 19 putnika, preživjeli su samo stjuardesa i Selak, padom u plast sijena, uz prijelom više rebara i nagnječenja. 1972. i 1973. na cestama je bježao iz nenadano zapaljena dva automobila. 1995. sa zavoja nizbrdice od Gospića prema Karlobagu vojni kamion Unprofora u dubinu 150 metara gurnuo je njegovu "škodu", a izbačen kroz vrata Frano je ostao na rubu provalije, samo uz neznatne ogrebotine. U ovo vrijeme 2002. osmjehnula mu se obilna novčana loto sreća, a nakon potrošenog novca, ne jadikuje i ne kuka. Opet je "normalan" umirovljenik.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mliniški
mliniški
10:28 18.05.2010.

Ovo može komentirati samo pijani Štef.-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije