Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDALOZNO

Petri Sanader put u SAD platio Neven Jurica službenom karticom

petra sanader
VL
Autor
Ivanka Toma
20.09.2010.
u 21:20

Službenom karticom ambasadora u UN-u Neven Jurica platio je put premijerovoj kćeri

Sudski spis protiv bivšeg hrvatskog veleposlanika u SAD-u i ambasadora pri Ujedinjenim narodima Nevena Jurice sadrži dokaze koji kompromitiraju bivšeg premijera Ivu Sanadera jer svjedoče da su se državni novci dok je bio premijer trošili u njegovu i korist članova njegove obitelji.

U spisu koji je trenutačno na Vrhovnom sudu, u mnoštvu računa i drugog dokaznog materijala, pohranjena je i avionska karta na relaciji New York – Zagreb. Kartu koja glasi na ime Petre Sanader, kćeri bivšeg premijera, u iznosu od oko 10.000 kuna platio je Jurica – i to službenom karticom!

Istraga u MVP-u

Nevenu Jurici sudilo se da je tijekom 2007. i 2008. godine potrošio čak 677.000 kuna državnog novca u privatne svrhe.

Rastrošnošću jednog od najdugovječnijih hrvatskih diplomata o kojoj se govorilo više od desetljeća pozabavila se tek Bianca Matković dok je obnašala dužnost državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova. Ona je Upravi za financijsko-materijalne poslove MVP-a naložila da ozbiljno pročešlja poslovanja pojedinih veleposlanstava, a to je vrlo brzo otkrilo znatne nepravilnosti u misiji pri Ujedinjenim narodima.

No, B. Matković, koja je tada još bila Sanaderova desna ruka, tjerajući lisicu istjerala je vuka. U gomili Juričinih računa nastalih po hotelima i kockarnicama Las Vegasa, u Aspenu i drugim lokacijama koje nisu imale veze s diplomatskim aktivnostima našla se i avionska karta na ime premijerove ljubimice koja se baš u to vrijeme odlučila za studij glume u SAD-u.

Kako se ni u jednoj fazi istrage protiv Jurice, počevši od one koju je provela unutarnja kontrola MVP-a, pa do one USKOK-ove, te kasnije optužnice i suđenja, nisu detaljno analizirali svi privatni troškovi bivšeg veleposlanika, ostalo je potpuno nepoznato da se Juričina galantnost odnosila i na podmirivanje putnih troškova Sanaderove kćerke.

Cijelo vrijeme spominjala se ukupna cifra od 677.000 kuna koju je Jurica spiskao u godinu dana, a još su curili podaci o tome kako su se plaćale hotelske sobe u Las Vegasu za njega, vozača i tajnicu te još kakva pojedinost koja je dodatno dovodila u pitanje moralni kredibilitet hrvatskog predstavnika pri UN-u.

No, spoznaja da je rasipanje državnog novca išlo i na članove obitelji Sanader baca pomalo drukčije svjetlo i na riječi koje je Jurica izgovorio s optuženičke klupe Županijskog suda u Zagrebu.

– Časni sude, proglašen sam kockarom, rasipnikom koji troši državni novac, a ja nikad nisam bio zaposlenik MVP-a, karijerni diplomat, nego sam politički imenovan, koncentriran na svoje zadaće. Posao su mi povjerili autoriteti da ga obavljam autonomno i suvereno i mislim da je velika šteta što sam u polovici mandata dao ostavku – rekao je Neven Jurica u travnju ove godine, kada mu je donesena presuda da na godinu i pol ide u zatvor.

Nije mu mogao pomoći

No, politički autoritet Ive Sanadera, na koji se Jurica očito pozivao i pod čijim je pokroviteljstvom i rasipao državni novac za svoj i privatni interes povlaštenog kruga, tada mu više nije mogao pomoći jer se Sanader povukao s premijerske funkcije sedam mjeseci prije presude.

Sa povlačenjem Ive sanadera vremenski se poklopilo otvaranje USKOK-ove istrage protiv Nevena Jurice.

Komentara 57

EM
emajlirani
09:39 21.09.2010.

kad je mogla bivsa ministrica (poznata po dojenju djeteta na sastancima) vodit cilu obitelj, naravno na drzavni trosak, u Australiju a sto mala Sanaderica da ne vidi malo svita...

OB
-obrisani-
12:14 21.09.2010.

Pa šta je u tome čudno ? Petra je lijepa i atraktivna, njen otac Ivo je pošten i domoljuban a njihov prijatelj Neven je darežljiv i spreman na pomoč ko svi pravi hrvatine..Ma Hrvati ste ljudine i znate se zbrinuti i ova trojica to nazorno pokazuju a mi Slovenci smo to osjetili u Piranskom zaljevu..

NI
niko36
23:45 20.09.2010.

Ogledalce,ogledalce moje u Hrvatskoj pare pokro ko je???????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije