Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peti Split Pride

'Zbog homofobije u državnim institucijama nema presuda za nasilje iz mržnje!'

pride
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
26.05.2015.
u 11:02

Nakon okupljanja u Đardinu, povorka kreće u 18 sati Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom, Rivom, Marulićevom te Narodnim trgom preko Bosanke ulice nazad do Đardina gdje će se održati Split Pride program

Peti Split Pride će se održati 6. 6. 2015. godine s okupljanjem u Đardinu u 17 sati, izvijestili su iz Rišpeta, splitske LGBT udruge. Ovogodišnji slogan je "Izađimo u siguran Split!" kojim žele ukazati na nasilje na splitskim ulicama koje se događa nad lezbijkama, gejevima, biseksualnim i transrodnim osobama. 

- Iako postoje zakonske mjere za sankcioniranje počinitelja nasilja iz mržnje, u Splitu još nitko nije kažnjen. Čest je slučaj da se počinitelji nikada ne pronađu iako sve upućuje na to da ih je lako pronaći – upozoravaju iz Rišpeta i dodaju kako se protiv identificiranih počinitelja podnose prekršajne prijave, iako postoje očiti elementi kaznenog djela.

- Zbog homofobije u državnim institucijama, policiji, državnom odvjetništvu i sudstvu, još uvijek nema niti jedne pozitivne presude zbog nasilja iz mržnje u Splitu, pa čak i u slučajevima koji su medijski eksponirani – tvrde u udruzi Rišpet i dodaju kako je jako malo ljudi koji su spremni svoje slučajeve prijaviti policiji zbog nepovjerenja u sustav.

 -Činjenica jest da se ovakvi napadi događaju redovito u našem gradu, ali kap u moru su slučajevi koji su prijavljeni i evidentirani – poručuju organizatori Split Pridea i pozivaju sve građanke i građane grada Splita da pokažu solidarnost i svojim dolaskom na Split Pride podrže osnovna ljudska prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba koje sustav degradira.

Nakon okupljanja u Đardinu, povorka kreće u 18 sati Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom, Rivom, Marulićevom te Narodnim trgom preko Bosanke ulice nazad do Đardina gdje će se održati Split Pride program.

>> Povorka ponosa u Zagrebu 13. lipnja

Ključne riječi

Komentara 20

DJ
djurex
11:36 26.05.2015.

svaki dan gej propaganda...fuj fuj fuj fuj fuj

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
11:12 26.05.2015.

Evo još malo provokacija na račun državnog proračuna.

Avatar Neron
Neron
11:20 26.05.2015.

Dobro je kad se povorke najave unaprijed kako se ne bi niti slučajno moglo zalutati u Split tih dana. Isto vrijedi i za Zagreb tjedan dana poslije. Govore organizatori o nasilju nad gay populacijom u Splitu koje se ne sankcionira ni kad je medijski eksponirano. Mogu reći da pratim vijesti i ne sjećam se izvještaja o ijednom slučaju nasilja. Možda griješim, ali stvarno se ne sjećam. Mislim da je veći problem nasilje na gledalištima nogometnih terena i oko njih - trebalo bi trebalo održati povorku podrške pravim navijačima nasuprout huligana, kako u Splitu, tako i u Zagrebu, a bojim se i u drugim gradovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije