Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budite odgovorni

'Petarda nije igračka!', upozorava policija: Ovo su savjeti građanima kako ne bi došlo do tragičnih posljedica

Pirotehnička sredstva
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
22.12.2022.
u 16:49

Posljedice korištenja pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne, posebno kod djece. Najčešće su to ozlijede prstiju, šake, ruke, oka te nažalost u nekim slučajevima imaju za posljedicu trajni invaliditet, istaknuo je Zlatko Sekačić iz Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb

Devetogodišnji dječak teško je stradao u eksploziji petarde u Maksimiru. Ovaj slučaj koji je potresao hrvatsku javnost još jednom jasno upućuje koliko je pirotehnika opasna. Dječak više nije u životnoj opasnosti, no ostat će trajni invalid. "Ovo je prestrašno i preglupo što se događa, a ozljedama djece smo svjedoci svake godine u božićno vrijeme", rekao je pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak na konferenciji za novinare- "Stradalo je dijete, ono je živo, no teško je ozlijeđeno i moglo je umrijeti. Ne zna se što je uzrokovalo eksploziju, policijska istraga je u tijeku", rekao je Novak te pozvao roditelje da paze što im djeca rade.

Povodom operativne akcije 'Mir i dobro' koja je počela 12. prosinca 2022.  te završava 8. siječnja 2023. godine, zagrebačka policija održala je konferenciju za medije. Voditelj Službe temeljne policije Kristijan Suša rekao je kako se akcija tradicionalno provodi od 1993., a cilj akcije je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u blagdansko vrijeme.

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.

"Posljedice korištenja pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne, posebno kod djece. Najčešće su to ozlijede prstiju, šake, ruke, oka te nažalost u nekim slučajevima imaju za posljedicu trajni invaliditet", istaknuo je Zlatko Sekačić iz Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, od 15. prosinca sve do 1. siječnja, službeno je građanima dozvoljena nabava pirotehničkih sredstava koja su dozvoljena, dok je uporaba dozvoljena od 27.  prosinca do 1. siječnja 2023. godine.

Nadalje, voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke Velimir Tišma naglasio je da pirotehnička sredstva nisu bezopasna. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. "Petarde nisu igračke stoga savjetujemo roditeljima da budu odgovorni i da ne poklanjanju djeci nešto od čega bi mogli stradati, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za pirotehnička sredstva i da se suzdrže od uporabe pirotehnike", dodali su iz policija.

Podsjetili su građane da je od prošle godine zabranjena nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3. Kazne za građane kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do čak 30.000 kuna.  

Policija je izdala i nekoliko savjeta građanima kako ne bi došlo do tragičnih posljedica.

"Suzdržite se od uporabe pirotehničkih sredstava. Ako ipak koristite pirotehniku, obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje. Izbjegavajte korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana. Ne koristite pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva. Ne bacajte pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla. Ne koristite pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola. Ne bacajte pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje. Ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo", upozorava policija.

Komentara 5

Avatar spremno zidam
spremno zidam
18:38 22.12.2022.

70-ih… kad smo mi bili klinci, pucalo se “karabitom”(kalcijevim karbidom). Uzela se velika piksa od 5kg pekmeza. ukopas ju do ruba u zemlju, na poklopcu cavlom probusis rupu, komad karabita velicine jajeta ubacis i unutra, nas 2-3 ga dobro zapljujemo, nabijemo poklopac i nakon minutu-dvije prineses upaljenu šibicu privezanu na vrh dugog štapa nad onu rupicu na poklopcu. To tako grune da bi se “topovski udari” nasli prilicno posramljeni, a kamoli tamo neke petardice… zatresu se prozori na okolnim zgradama…

Avatar Hazl113
Hazl113
17:40 22.12.2022.

Hajde napokon da se napiše kako su petarde i redenici kategorije F2 i F3 zabranjene već 2 godine i nema ih u prodaji, tako da više nitko ne može kriviti piro prodavače u Hrvatskoj da su krivi radi ozlijeda petardi i redenika. Ako su ozlijede od petardi, to nije sigurno legalna petarda, već kupljena na crno, preko stranih web stranica, ili možda iz nekih zaliha kada su petarde još bile legalne.

MI
Mihaaaa
10:34 23.12.2022.

Kriva je ta osoba koja je djetetu dala tu petardu, a i krivo je dijete jer još nije 27.12 te se još ne smiju pucati petarde

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije