Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Kao mladić Petar Stipetić nije ni sanjao da će biti vojnik

Naslovnica 18.03.2018.
18.03.2018.
u 00:05

Roditelji nisu imali novca za njegov studij. Onda je, šećući se Ogulinom, vidio natječaj za Vojnu akademiju i da je besplatna

Svaki profesionalni časnik i vojnik vjerojatno sanja dan kad će postati načelnik Glavnog stožera. Riječ je o najvišoj zapovjednoj poziciji koju neki časnik u demokratskoj zemlji može dostići. Iznad njega u vojnoj hijerarhiji samo je vrhovni zapovjednik, no on nije vojnik, nego predsjednik ili predsjednica ili političar. Stožerni general Petar Stipetić taj je san ostvario 2000., u 63. godini, a četiri godine poslije otišao je u mirovinu s najvišim činom, general s pet zvjezdica.

No vrhunac karijere generala Stipetića – koji kada analiziramo njegov život i rad u dvije vojske, JNA i HV, s punim pravom može nositi naziv “narodni general” – dogodio se 8. kolovoza 1995. Oni koji su intervjuirali generala, a u dvadesetak godina dao je tek nekoliko intervjua, od kojih meni za Večernji dva, mogu potvrditi da je general bio ponosan na taj datum i događaj, kada mu se po svim vojničkim pravilima predao zapovjednik 21. (Kordunskog) korpusa vojske tzv. Republike Srpske Krajine pukovnik Čedomir Čedo Bulat. Stipetić je Čedu jako dobro poznavao jer mu je u ona predratna vremena, kada je Stipetić već bio general (general-major), iz Zagreba zapovijedao. Bulat se 1995., sa svojih pet tisuća vojnika, dobro naoružan nekoliko dana suprotstavljao prodorima hrvatskih postrojbi koje su krenule u oslobađanje okupirane Banovine. Kao vojni zapovjednik Bulat je točno procijenio da više ne može pružati vojni otpor iz vojnostrateških razloga, no ponajviše stoga što se s njim u okruženju našlo i 20.000 civila, preplašenih Srba, koji su se izmiješali s njegovom vojskom.     

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju

Ne propustite i druge teme: 

>> Veliki izvještaj s Večernjakove ruže na 16 stranica

>> Milorad Pupovac: Taoci smo mržnje koja tjera i Hrvate na odlazak

>> Tri heroine u poslu s minama: Svaki dan javim sinu da sam živa

>> Petar Palić: Životna priča najmlađeg biskupa

Ključne riječi

Komentara 26

IL
ilijan
07:32 18.03.2018.

Generale hvala ti na svemu! Pokazao si da si s pravom časnik Hrvatske vojske. Počivao u miru božjem.

JO
Journalist007
21:50 17.03.2018.

Pupi mi smo tvoji taoci, nalažlost.

Avatar titanov sin 2
titanov sin 2
07:28 18.03.2018.

Yugići imaju miting na VL-u. Osim laži i parola ništa novog, hohštapler i krvnik krepao, yuga krepala, nije vama lako. Živjela Hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije