Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dovršena smjena

Peta generacija vodstva: Kinom sada vladaju Xi i Li

xi jinping,li xeqiang
Reuters/PIXSELL
15.03.2013.
u 22:35

Novi predsjednik i premijer imaju 2 zadatka: Razviti zaostala sela i smanjiti golemo zagađenje

Nakon što je u četvrtak kineski parlament potvrdio Xi Jinpinga za novog predsjednika države, danas je na položaj kineskog premijera imenovan Li Keqiang čime je napokon potpuno dovršen prijenos vlasti na novu, petu generaciju kineskog vodstva. Dvojac Xi i Li vladat će najmnogoljudnijom zemljom svijeta, ali i jednom od najjačih gospodarskih sila punih deset godina jer realno je očekivati da će im parlament, već po ustaljenom običaju, povjeriti ne samo ovaj nego i sljedeći petogodišnji mandat.

Vidi se po rezultatima

Ipak, jasno je da će stvarni lider biti predsjednik države Xi Jinping, dok će premijer imati znatno manju ulogu.

– U kineskom društvu još postoji svojevrstan oblik kolektivnog upravljanja i donošenja odluka, ali zasigurno najjača osoba sada postaje predsjednik Xi Jinping. Premijer nije toliko samostalni kreator zbivanja, on više nalikuje nešto jačem ministru gospodarstva nego vođi jedne vlade kakvu mi u Europi poznajemo. Za usporedbu, kineski premijer Li Keqiang sada je u istoj poziciji u kakvoj su bili premijeri u vrijeme Jugoslavije ili premijeri u vrijeme Tuđmanove Hrvatske. Dakle, oni jesu bili važni, ali zna se tko upravlja cijelom igrom, kaže povjesničar dr. Tvrtko Jakovina. Koliko je kineski premijer samostalan i važan, vidjelo se i po rezultatima glasovanja u parlamentu.

Dok je Xi Jinping za predsjednika izabran s 2952 glasa članova Svenarodnog kineskog kongresa, uz tri protiv i jednog suzdržnog, Li Keqiang nije ostvario tako impresivan rezultat – šest ih je bilo suzdržano, a jedan je glasovao protiv. Ukupan rezultat pokazuje da čak ni svi zastupnici nisu bili u parlamentu kad se glasovalo o povjerenju novom premijeru.

Ipak, Li Keqiang sada je službeno ustoličen, no vrlo je jasno da novi dvojac koji će kormilariti Kinom u sljedećih pet ili deset godina čeka izuzetno težak posao. Ne toliko zbog daljnjeg preuzimanja primata na svjetskoj gospodarskoj sceni, ne ni zbog nastojanja da Kina preraste u najjaču vojno-pomorsku silu u tom dijelu svijeta. U ovome trenutku Xi i Li morat će se pozabaviti situacijom koja je ostala nakon snažnog gospodarskog uzleta zemlje u proteklih deset godina i koja je današnju Kinu pretvorila u zemlju dvaju različitih svjetova. Visoko razvijeni gradovi i relativno zaostalo selo.

Nepodnošljivo zagađenje

– Nije toliko bitno hoće li Kina postati prvo gospodarstvo svijeta, smisao daljnjeg razvoja Kine stavlja se na ravnomjernost razvoja i kinesko je vodstvo toga svjesno. Ovakav razvoj kakav je sada na djelu, situacija u kojoj stanovnici velikih gradova poput Šangaja ili Pekinga žive znatno bolje od stanovnika ruralnog dijela zemlje, vrlo je opasan. Takav razvoj novo će vodstvo pokušati ukinuti, pokušat će iznivelirati razlike koje postoje između sela i grada jer bi one mogle ugroziti cjelovitost zemlje, kaže dr. Jakovina.

Neravnomjeran razvoj pojedinih dijelova zemlje neće biti jedini izazov koji očekuje novog predsjednika i premijera. Jedan od gorućih problema, također nastao zbog brzog i snažnog gospodarskog razvoja zemlje, užasno je onečišćenje. Zrak u velikim industrijskim centrima toliko je zagađen da se od smoga ne vidi više od nekoliko stotina metara u daljinu, u koritima rijeka kojima se opskrbljuju vodocrpilišta plutaju lešine i plastična ambalaža. To predstavlja jedan od najvećih problema današnje Kine.

>> Predsjednik i premijer: Xi i Li imena su novih kineskih vođa

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
09:48 17.03.2013.

to je prilika za kineze. 30 godina su radi trgovine sa svijetom zagadili svoju zemlju. i radi toga uništili proizvodnju u ostatku svijeta jeftinom radnom snagom. sad, kad su uništili konkurenciju, sad će ići u ogromne projekte zaštite okoliša, a to će dići cijenu proizvoda, pa će kinez imati veću plaću, a kina još veća ulaganja. da, ovom našem zaglupljenom narodu koji čita jutarnji i gleda htv, ti isti nisu rekli da su amerikanci kinu stavili na prvo mjesto što se tiče ulaganja u komunalnu infrastrukturu, zaštitu okoliša, gradnju uređaja za pročišćavanje. i da su svi veliki proizvođači opreme, pumpi recimo, već izgradili tvornice tamo. 50 mlrd dolara godišnje budu ulaganja kine u pročišćavanje. jel znate da ovi kinezi u zagrebu najamninu plaćaju prije roka? za razliku od civiliziranog hrvata, koji kasni po par mjeseci. jel znate da se kinez rođen u zagrebu školuje u kini? i pokupi svu njihovu kulturu tamo, i onaj osjećaj pripadnosti zemlji, narodu? i vi pričate o hrvatima, kako smo mi nacionalno osviješteni narod.. pa kad je to hrvat u njemačkoj kupovao robu iz hrvatske i tamo je prodavao?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije