Naslovnica Vijesti Svijet

Pet velikih poraza Islamske države

Što će više IS gubiti teren u Siriji, više će se okretati inozemstvu. Kalifat će postati izvozni koncept, a sve manje realnost
27. ožujka 2016. u 14:43 11 komentara 3009 prikaza
Palmira
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/5

Skupina Islamska država (IS) pretrpjela je od siječnja 2015. znatne poraze u Iraku i Siriji gdje je upravo izgubila nadzor nad antičkim gradom Palmirom.

No, iako je IS u defenzivi, napadi u Bruxellesu pokazali su da su njegove mreže u inozemstvu i dalje sposobne izvesti velike operacije, po stručnjacima i dužnosnicima.

"Što će više IS gubiti teren u Siriji, više će se okretati inozemstvu. 'Kalifat' će postati izvozni koncept, sve manje realnost" na terenu na Bliskom istoku, rekao je nedavno francuski dužnosnik za borbu protiv terorista.

26. siječnja 2015.: prvi poraz IS-a u Kobaneu u Siriji

IS su iz Kobanea, na granici s Turskom, protjerale Postrojbe za zaštitu kurdskog naroda (YPG), nakon više od četiri mjeseca žestokih sukoba vođenih uz podršku udara međunarodne koalicije protiv džihadista predvođene SAD-om.

IS je pokrenuo ofenzivu u rujnu 2014. na okolicu Kobanea, središta jednog od tri "kantona" u području gdje su Kurdi uveli neku vrstu autonomije nakon početka sirijske krize 2011.

Polovicom lipnja 2015. YPG, uz potporu sirijskih pobunjenika, zauzimaju Tal Abijad, u rukama IS-a više od godinu dana. Grad je bio je jedan od glavnih punktova pripadnika IS-a za prijevoz oružja i boraca, iako ih je Turska zatvorila.

31. ožujka 2015.: ponovno osvojen irački grad Tikrit

Iračke vladine snage najavljuju zauzimanje Tikrita, uporišta nekadašnjeg predsjednika Sadama Huseina, 160 kilometara sjeverno od Bagdada, poslije njihove najveće operacije protiv džihadista, nakon ofenzive IS-a u lipnju.

Bitka za Tikrit, olakšana činjenicom da je veliki dio od 200.000 stanovnika napustio grad, mobilizirala je tisuće vojnika, policajaca i milicije. Teheran i Washington također su se umiješali u ponovno osvajanje tog većinom sunitskog središta pokrajine Salahedin, u rukama IS-a od 11. lipnja.

13. studenoga 2015.: irački Kurdi ponovno zauzeli Sindžar

Iračke kurdske snage uz podršku zračnih udara koalicije ponovno zauzimaju El Sindžar, prekidajući stratešku komunikacijsku rutu koju koriste džihadisti između Iraka i susjedne Sirije. IS se domogao Sindžara u kolovozu 2014.

8. prosinca 2015.: ponovno osvajanje Ramadija

Iračke snage uz podršku koalicije ponovno zauzimaju ključnu četvrt sunitskog grada Ramadija, potom ulaze petnaest dana kasnije u središte grada. Krajem prosinca, posljednji borci IS-a napuštaju strateški vladin kompleks Ramadija.

Sunitski grad 100 kilometara zapadno od Bagdada, Ramadi je središte velike pokrajine Al-Anbar, granične sa Sirijom. Zauzeo ju je 17. svibnja 2015. IS nakon velike ofenzive i kaotičnog povlačenja iračkih snaga.

24. ožujka 2016.: dvostruka ofenziva u Palmiri i Mosulu

Sirijska vojska uz podršku na tlu libanonskog Hezbolaha i ruskih specijalnih snaga te ruskog zrakoplovstva ulazi u antički grad Palmiru, 205 kilometara istočno od Damaska, koji je IS zauzeo 21. svibnja 2015.

S druge strane granice iračka vojska uz podršku milicije i zrakoplovstva međunarodne koalicije kreće u ofenzivu za zauzimanje Mosula, drugog grada u zemlji.

Sirijska vojska 27. ožujka zauzima čitav grad Palmiru nakon nekoliko bitaka. Džihadisti se povlače prema uporištima Raki i Deir Ezoru, sjevernije.

Skupini prijeti ofenziva iračkih snaga radi zauzimanja grada Mosula, de facto središta IS-a u Iraku.

>> Sirijska vojska u potpunosti oslobodila Palmiru

 

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • radivoje_lenstina:

    nista se ne zna sta imaju na planu saudijci, amerika turska i amerika, to je zabrinjavajuce,jer sigurno je da nece dopustiti iransku,rusku i basara asadsku cizmu vladati sirijom,to znaci jos spavaju glavni akteri

  • BG:

    jesu li to americki vojnoci na slici? kakve oni veze imaju sa unistavanjem isila kada se zna da su to rusi najvise ucinili? a da, pa ovo je hrvatska novina, a vi ste uglavnom pristrasni bez obzira na cinjenice. umalo ... prikaži još! da zboravim al vam hvala sto podsecate uvek na to kanvi ste licemeri

  • Deleted user:

    sto se mene tice ja bi im dao i poklonio atomsku i kemisko oruzje ne samo puske pa neka se tuku i istrebljuju a evropsku granicu nebi preso niti jedan jer bi bio streljan odma