Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glavni grijesi

Pet ključnih pogrešaka Zorana Milanovića

milanović
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
1/3
Autor
Marko Biočina
16.04.2013.
u 14:30

Tijekom cijele kampanje Milanović se u javnim istupima fiksirao na izjavu Ruže Tomašić o tome da su "svi osim Hrvata u Hrvatskoj gosti". Na taj je način ideologizirao kampanju.

1. Inzistirao na odvojenosti izbora za EU i lokalnih izbora 

Izbori za parlament EU trebali su biti organizirani kad i lokalni, a nisu isključivo zbog samovolje premijera Zorana Milanovića koji je inzistirao na odvojenosti, iako je bilo jasno da će izlaznost biti niska, a deseci milijuna kuna bačeni. Posljedice toga su to što je rastrošnošću SDP odbio dio svojih birača, a slab odziv povećao je utjecaj discipliniranog biračkog tijela krajnje desnice, čime je u heroinu prometnuta Ruža Tomašić. Ipak, možda to na kraju posluži kao dobar motivator SDP-ovim biračima za lokalne izbore...

2. Listu napunio političkim anonimcima

Ako su već euroizbori, po mišljenju premijera, bili prevažni da bi bili organizirani zajedno s lokalnima, onda je i izbor kandidata trebao biti adekvatan. A, upravo suprotno, s iznimkom Tonina Picule i Biljane Borzan, Milanović je listu napunio političkim anonimcima, bez prepoznatljivosti i karizme izvan svojih matičnih sredina, pa čak i samog SDP-a. Taj je koncept, pokazuju rezultati, bio loš, a dodatni je problem i to što nastaje puno nezadovoljnika u stranci.

3. Raskol s Jakovčićem i IDS-om utemeljen na lošoj procjeni

S glasovima koje je na svojoj neovisnoj listi dobio šef IDS-a Ivan Jakovčić Kukuriku koalicija pobijedila bi na izborima. To je matematički dokaz loše Milanovićeve procjene. Ipak, posljedice su i dalekosežnije. Iako nije ušao u Europarlament, Ivan Jakovčić u Istri je pobijedio s rijetko viđenom dominacijom. Ta činjenica neosporno je važan indikator političkog raspoloženja u Istri, gdje je na lokalnim izborima SDP odlučio podržati IDS-ova odmetnika Damira Kajina. Sad je IDS dobio novi vjetar u leđa za lokalne izbore.

4. Kampanja bez europskih tema odgovarala oporbi

O europskim temama u kampanji se nije moglo čuti gotovo ništa ni od jedne stranke. U tu atmosferu uklopio se i premijer pa je, primjerice, na zagrebačkom završnom predizbornom skupu više vremena potrošio predstavljajući kandidata za gradonačelnika Zagreba, nego kandidate za Europski parlament. Takva kampanja više je odgovarala oporbi, brojni birači mobilizirani su na osnovi problema s ćirilicom u Vukovaru, spolnog odgoja u školama i ostalih tema koje nemaju veze s EU.

5. Fiksacijom na Ružu Tomašić ogrezao u ideologiju

Ruža Tomašić je s pravom zahvalila Milanoviću za izbornu promidžbu. Tijekom cijele kampanje Milanović se u javnim istupima fiksirao na njezinu izjavu o tome da su "svi osim Hrvata u Hrvatskoj gosti". Na taj je način ideologizirao kampanju. Ako je namjera bila to da europski izbori prerastu u referendum o Ruži Tomašić, ishod je zabrinjavajući. Više od 60 tisuća birača glasovalo je upravo za takvu Ružu Tomašić, a oni koji su protiv očito nisu progutali udicu.

>>Uzbuna u SDP-u jer se HDZ vratio iz mrtvih

>>Sve o europskim izborima pročitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije