Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humani strojovođa:

'Pet godina plaćam studij mladiću bez oca u Beninu'

Darijo Barić
Foto: Vedran Balen
22.04.2014.
u 09:41

U posljednje dvije godine Darijo Barić bogoslova školuje uz pomoć prijatelja jer supruga mu ne radi, a ima i petero djece koje valja prehraniti i školovati

Na neobičnu humanitarnu akciju odlučio se strojovođa Darijo Barić iz Slavonskog Broda. On je, naime, punih pet godina s po 600 eura godišnje financirao školovanje studenta bogoslovije Augustina Dzifeu iz Benina. Na taj ga je potez potaknuo susret s jednom hrvatskom misionarkom, koja je prije 25 godina osnovala zajednicu u glavnom gradu te siromašne zapadnoafričke države, Porto-Novu.

– Skromnost s kojom je časna sestra govorila o svojoj misiji potaknula me je da je pitam mogu li joj kako pomoći. Ona mi je donijela Augustinovu fotografiju i životopis – kaže Barić, koji je nedugo potom uplatio prvu donaciju. Dario i Augustin nikada se nisu vidjeli uživo, ali beninski mu bogoslov redovito šalje pisma na francuskom koja mu onda netko prevede. Oslovljava ga s "oče" zato što je njegov pravi otac umro, a od ujaka je morao je pobjeći jer se nije slagao s njegovom željom da postane svećenik.

– U posljednje dvije godine bogoslova školujem uz pomoć prijatelja jer kriza je i kod mene uzela maha. Situacija na željeznici nije više tako dobra kao prije, supruga ne radi, a imam i petero djece koje valja prehraniti i školovati – nastavlja Darijo, koji godinama volontira u župnom Caritasu. Novac Brođanin šalje po misionarkama koje se svakog ljeta vraćaju iz Afrike. Tako je, kaže, najsigurnije i najbrže. Jedno Augustinovo pismo dobio je s čak godinu dana zakašnjenja. U kolovozu će mladić iz Benina služiti mladu misu.

– Pomaganje me ispunjava, a iz dopisivanja s Augustinom shvatio sam kako je riječ o vrijednom i poštenom mladiću. U posljednje vrijeme moja djeca kontaktiraju s njim putem Facebooka. Kaže kako je počeo učiti hrvatski – zaključio je samozatajni brodski humanitarac.

>>U misijskim zemljama čak i naša djeca školuju djecu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije