Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sofisticirani napadi

Pet godina hakeri krali podatke iz čak 72 organizacije, meta i UN

Anonimni mailovi
ARHIVA VL
04.08.2011.
u 08:46

Tvrtka McAfee u velikom izvješću izvijestila je o organiziranom i dugogodišnjem hakerskom napadu koji je najviše pogodio SAD.

Tvrtka koje se bavi sigurnošću i zaštitom na internetu McAfee u velikom izvješću na čak 14 stranica izvijestila je o organiziranom i dugogodišnjem hakerskom napadu koji je pogodio 14 zemalja i organizacije poput Ujedinjenih naroda, vladinih agencija u SAD-u te organizacijska tijela Olimpijskih igara. Hakeri su tijekom pet godina "napali"14 tijela američke vlade, vlade u Kanadi, Indiji, Južnoj Koreji i Tajvanu te Međunarodni  olimpijski odbor pa čak i jednu tvrtku za internetsku sigurnost, prenosi CNN.

Operacija Shady RAT omogućila je hakerima pristup vojnim i industrijskim tajnama na čak 72 mete, većinom u SAD-u, a navodi se kako bi gubitak za mete mogao dosegnuti i milijarde dolara.

Dmitri Alperovitch, potpredsjednik u McAfeeju, kaže kako sve upućuje na to da iza napada stoji neka država. Iako nije naveo sumnjivca, u medijima se proširila ideja da bi to mogla biti Kina. Iz Kine, pak, demantiraju optužbe navodeći da su i oni bili metom hakera.

Hakeri su koristili sofisticirane tehnike "phishinga“, a namjerili su se na pojedince unutar sustava koje su hakirali. Na taj način dolazili su do e-mail adresa i lozinki pa preko njih probijali jake sigurnosne sustave i dolazili do računalnih mreža koje su povezivale sve zaposlene.

Komentara 3

TO
Toni50
10:18 04.08.2011.

Branite Gadafiju da leti i to bombajte im več i noge da neuzmu zalet... Pet godina hakeri uzimalipotajno poneke podatke i od UN-a svjesni da nisu ni oni ti zašto se prodaju nego imaju svoje tajne igre i poslušnike.... KadaKada bi tamo stigao naš jaki uskok.... shvatili bi odmash svi da je HDZ majka !

Avatar DonLon
DonLon
18:20 08.08.2011.

Kinezi su uvijek imali svoje \"drzavne hakere\" koji rade \"po partijskom zadatku\". Slabo me cudi sto to negiraju, vise bi me cudilo da izadju sa : \"Je, je to mi radimo vec dosta dugo\"

OB
-obrisani-
11:29 09.08.2011.

Sad će rušit i fejsbuk. Sa hakerima trebaš biti kao sa kuharima na brodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije