Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA Peter W. Galbraith, američki diplomat i haaški svjedok

'Pero s traktora' oslobađa Gotovinu

osoba_tx.jpg
Ilustracija: Tonči Zonjić
27.06.2008.
u 16:12

Kada je, petog dana od početka Oluje izašao iz oklopljenog vozila i prešao na traktor kojim je kod Petrinje iz Hrvatske bježala srpska obitelj s dvoje djece, naljutio je to jako predsjednika Tuđmana (tražio je da se smijeni Jarnjak) pa sve do kraja veleposlaničkog mandata ('98.) više nije bio rado viđena osoba u Uredu predsjednika. Zamijenio ga je znatno oštriji američki “buldog” Montgomery te je njemu dano u zadatak pripremiti sve za pokop političkog sustava ranog HDZ-a.

Peter W. Galbraith (58), pak, već je haaški veteran – svjedočio je četiri puta. U procesu Miloševiću, Martiću, Prliću i ostalima, sada i u slučaju Gotovina i ostali. Uvijek kao ključni svjedok. Premda više (od 2003.) ne radi u State Departmentu (nego u nekom Centru za kontrolu naoružanja), jasno da je prije svjedočenja u Haagu prošao sigurnosni “briefing” američke vlade. Koja je u sudnicu poslala i svoju djelatnicu da, treba li, uskrati svjedočenje stigne li se do stvari koje bi potkopale američku nacionalnu sigurnost. Amerikanci ne šalju svoje državljane u Haag bez “naputaka”.

Prvog je dana Galbraith krenuo okrutno i do neba optuživao pokojnog Tuđmana, no kasnije je sve “leglo” na svoje. Galbraith je, u zanimljivoj igri s Gotovininom obranom (koju vode američki Hrvat Mišetić i specijalac američke vlade Kehoe), zapravo, potpuno pomeo glavne optužbe protiv Gotovine. Toliko da Mišetić tvrdi kako sada očekuje oslobađajuću presudu.

Galbraith je, nesumnjivo branio Oluju i Gotovinu. Amerikanka u sudnici nije trebala reagirati jer je Galbraithu i obrani Gotovine bilo jasno da će sve tajne o američkom angažmanu ostati u dogovorenim okvirima.

Galbraith je morao braniti Oluju jer je ona bila i američka strateška akcija, a Gotovinu zato što je on bio zapovjednik operacija u BiH i izravni provoditelj “Pax Americane”. Galbraith je bio na sastancima kada je Holbrooke Tuđmanu govorio koje BiH gradove još mora osloboditi, kao i kada je Gotovini poručeno neka se zaustavi pred Banjom Lukom. Galbraith je odabrao taktiku – o mrtvima sve najgore, a Gotovina nije prekomjerno granatirao niti je njegova vojska radila zločine.

Nakon veleposlaničkog mjesta u Zagrebu – Peri su novinari ('96. branio radio 101) poklonili (dječji) traktor – radio je u tranzicijskoj vladi Istočnog Timora, pregovarao s Australcima o granicama na moru i podjeli naftnih nalazišta, pa se vratio glavnoj temi – Iraku i Kurdistanu.

Galbraith nije još nikako uspio izići iz sjene velikog oca ekonomista Johna Kennetha pa na tome i dalje radi. Iz Haaga je otišao u Norvešku, supruzi, antropologinji Tone Bringa, s kojom ima troje djece. Žive, inače, u Vermontu, a na izborima 2008. Galbraith bi se trebao kandidirati za (demokratskog) guvernera te države.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije