Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivan pernar

Pernar: Ne smijem u centar i sad mi podmeću da mi je uzor Hitler

prosvjedi (1)
Antonio Bronić/PIXSELL
Autori: mšk/VLM, mzr/VLM, bm
25.02.2011.
u 10:56

Ivan Pernar je pušten iz policije, ali je dobio zabranu približavanja Markovu trgu

Ivan Pernar, organizator preksinoćnjeg prosvjeda na Markovu trgu, jučer poslijepodne je pušten s Prekršajnog suda, i to nakon 22 sata provedena u policiji. Dobio je zabranu približavanja Markovu trgu, Trgu bana Jelačića, Radićevoj ulici do Ilirskog trga, Tomićevoj i Mesničko ulici, a morat će zaobilaziti i dio od Streljačke ulice do ulice Tituša Brezovačkog.

Priznao dio optužbe

Pernar je priznao da nije prijavio prosvjed održan prekjučer, a ako se zatekne na nedopuštenom teritoriju, čeka ga kazna do 10.000 kuna.

– Policija se trudila cijelo vrijeme utjerati mi strah u kosti. No idemo do kraja jer ova vlada mora pasti. Zasad jedino odustajem od organiziranja prosvjeda na Markovu trgu. Ali zato već u ponedjeljak u 18 sati sazivam novi prosvjed na Cvjetnom trgu – kazao nam je Pernar nakon što je pušten iz policije dodavši kako prosvjed i nije mogao prijaviti jer je okupljanje na Markovu trgu - zabranjeno.

O činjenici pak da je on pranećak dr. Ivana Pernara, haesesovca u kojeg je 20. lipnja 1928., zato što mu se žestoko suprotstavio u Narodnoj skupštini u Beogradu, prvo pucao zastupnik Narodne radikalne stranke Puniša Račić, mladi je Pernar uzvratio:

– Taj je Pernar bio djedov stric i vjerojatno sam ja naslijedio njegov duh. No, o mladom buntovniku neki nemaju dobro mišljenje.

– Ivan je bio vijećnik Zelene liste u gradskoj četvrti Stenjevec. No lani u studenom izbačen je iz stranke zbog čestih ispada i štetnih izjava za stranku. Čim je izabran za vijećnika, počeo je solirati i u stranku unositi razdor. Usto, na jednom je predavanju o razvoju Zagreba pred 150 okupljenih stručnjaka kazao da je sve izgovoreno toga dana pusto intelektualno naklapanje koje ničemu ne vodi. I tada je izjavio kako je čitao Hitlerov Mein Kampf iz kojeg je naučio kako se utječe na narodne mase koje donose glasove – kazala nam je supredsjednica Zelene liste Vlasta Toth. Njenu priču o citiranju Hitlera potvrđuje i profesorica Saša Poljanec-Borić, sociologinja s Instituta “Ivo Pilar”, koju je Pernarov istup tada sablaznio.

– Nakon što sam završila predavanja na temu razvoja Zagreba u kontekstu pristupanja EU, desetak prisutnih javilo se za raspravu. Pernara ne bih ni zapamtila da me nije zaprepastila rasprava tako mladog čovjeka koji se poziva na Hitlerove ideje iz Mein Kampfa. Zapamtila sam ga kao mladića s izraženim političkim ambicijama i društveno neprihvatljivim argumentima – rekla je S. P. Borić. Pernar uzvraća da Tothova godinama provodi tiraniju u stranci te je htjela iz nje izbaciti 20 ljudi, a to je trebao provesti upravo on. Kako se, kaže, suprotstavio tome i priklonio ljudima kojima je bio namijenjeno čišćenje iz stranke, platio je tako što je on izbačen.

Pa Hitler je luđak!

– A ovo s Hitlerom i Mein Kampfom je čisto podmetanje! Pa Hitler je luđak, a ja njegovu knjigu i nisam cijelu pročitao, već samo dio u kojem govori kako se, da biste nešto poručili masama, morate spustiti na razinu malog, običnog čovjeka i poruke mu prenijeti jednostavnim riječima, a ne kompliciranim rječnikom i filozofiranjem. Jer narod nikada neće moći razumjeti ako upotrebljavate visoko intelektualnu retorika. Eto, ja sam na tom predavanju to rekao. Govorio sam o pristupu ljudima i o tome da civilne udruge previše kompliciraju u porukama koje upućuju ljudima pa ih ljudi onda ne razumiju. I ako žele skinuti Bandića, da se njihova retorika onda mora spustiti na razinu malog čovjeka - uzvratio je Pernar.

Komentara 609

TT
The Terminator the Khmer Rouge
00:22 26.02.2011.

- Radnom čovjeku je vikend potreban za odmor i proleteri mogu protestirat svaki dan …………..najveća kazna bi za nih bila da im se nađe posao

OB
-obrisani-
00:26 26.02.2011.

Nisu svi hrvati Hrvati ako im to samo piše u domovnici.

ZH
zhgfrfz
00:22 26.02.2011.

Luka Bebić , predsjednik hrvatskog Sabora i jedan od rigidnijih tipova iz rukovodstva vladajuće Hrvatske demokratske zajednice nerijetko se u opširnim biografskim intervjuima zna prisjetiti turbulentnih 70-ih godina. Kad god mu se da prilika za takvo nešto, Bebić u praviluu voli napomenuti kako je u to vrijeme bio gorljivi nacionalist, patriot, hrvatofil, što li već, te da ga je takova emocionalna pozicija 1975. stajala članske knjižice u Komunističkoj partiji. Ipak, članak iz 70-ih godina, kojeg je objavio portal Index.hr, sugerira kako je upravo Luka Bebić bio prvoborac u ratu protiv šovinizma i nacionalizma na području doline Neretve, a sve je više dokaza koji govore da je iz partije istjeran zbog znatno drugačijih razloga. \"Luka Bebić, predsjednik Skupštine općine Metković u želji da se što prije provedu u djelo riječi druga Tita i zaključci sjednice Predsjedništva Saveza Komunista Jugoslavije i 23. sjednice Centralnog komiteta, izložio je program djelovanja Skupštine i mjesnih organa u suzbijanju nacionalizma i šovinizma i svih drugih pojava kontrarevolucionarne djelatnosti. Zaključeno je da se odmah poduzmu mjere za likvidaciju ogranka matice Hrvatske kao osnovnog žarišta nacionalističkih i šovinističkih djelatnosti\", stoji u tom novinskom članku. Osim što se u potpunosti konfrontiraju sa konstantnim tvrdnjama Luke Bebića kako ga se u partiji šikaniralo zbog suprostavljenih političkih uvjerenja, navedene rečenice predstavljaju i svojevrsni odgovor potpredsjedniku Vlade Darku Milinoviću koji je nedavno na kritike s Kaptola uzvratio neka mu netko pokaže listu bivših članova Saveza komunista u njegovoj stranci, jer da on takve ne poznaje. \"Od pravosudnih organa traži se brže, energičnije i efikasnije poduzimanje svih mjera koje zakon predviđa protiv nacionalizma i šovinizma i drugih neprijateljskih djelatnosti\", piše nadalje u tom tekstu o zaključcima Skupštine kojom je predsjedao Bebić. Index podsjeća i da su lokalni HSP-ovci na nedavnoj konferenciji za novinare iznijeli podatak da je Bebić zapravo izbačen iz partije 1975. godine zbog unutarpartijskog sukoba s poznatim neretvanskim komunistom Krešom Sršenom te gospodarskog kriminala. Takve navode Bebić nije za sada opovrgnuo. Nacional Slobodna Dalmacija (24. prosinca 1971.) - \"Na današnjoj sjednici SO Metković u želji da se što prije provedu u djelo riječi druga Tita i zaključci sjednice Predsjedništva SKJ i 23. sjednice CK SKH predsjednik Luka Bebić izložio je program djelovanja Skupštine i mjesnih organa usuzbijanju nacionalizma i šovinizma i svih drugih pojava kontrarevolucionarne djelatnosti. Zaključeno je da se odmah poduzmu mjere za likvidaciju ogranka Matice hrvatske kao osnovnog žarišta nacionalističkih i šovinističkih djelatnosti. Još u toku dana njezine su prostorije zapečaćene, a financijsko poslovanje podvrgnuto kontroli.\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije