Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moguće rješenje

Perkovića bi od uhićenja mogla spasiti zastara

josip perković
Anto Magzan/Pixsell
17.06.2013.
u 11:53

Za vrijeme bivše države kazna za ubojstvo bila 15 godina zatvora a smrtna je kazna u Hrvatskoj ukinuta što su važni podaci za izračun roka zastare.

Zastara je jedan od osam propisanih razloga zbog kojih bi nadležni Županijski sud u Velikoj Gorici mogao odbiti izvršenje europskog uhidbenog naloga protiv Perkovića s obzirom da je RH po našim propisima uvijek nadležna za hrvatske državljane, pa i za kaznena djela počinjenja u inozemstvu.

Odvjetnik Nobilo kao bivši tužitelj pristao nam je reći kako je 1983., kad je Đureković ubijen, u zakonu bivše države za ubojstvo bila kazna do 15 godina zatvora, dok je smrtna kazna, koja se mogla zamijeniti sa 20 godina zatvora, u Hrvatskoj ukinuta. Taj je podatak važan za izračun roka zastare. Na okrivljene se uvijek primjenjuje pravo koje je za njih povoljnije, pa to znači da je prema Kaznenom zakonu iz 1997. za progon ubojica Đurekovića 15-godišnja zastara progona nastupila 1998. godine. Njemačka je tjeralicu za njim raspisala 2005. Međutim, u Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, koji stupa na snagu 1. srpnja, za svih osam navedenih razloga odbijanja europskog uhidbenog naloga, navodi se “Sud može, rukovodeći se načelima učinkovite suradnje, svrhovitosti i prava na pošteno suđenje, odlučiti hoće li izvršiti ili odbiti izvršenje europskog uhidbenog naloga”. Znači teoretski sud može utvrditi da je nastupila zastara, a nalog ipak izvršiti rukovodeći se propisanim načelima.

Perković bi mogao i političkim razlozima osporavati europski uhidbeni nalog, kao pokušaj da se - pod dojmom brutalnosti istočnonjemačkog režima, s kojim je poistovjećen socijalizam bivše SFRJ - kroz suđenje simbolu bivšeg sustava simbolično provede izostala lustracija u Hrvatskoj. Dođe li do izručenja Josipa Perkovića, za njim će ostati pitanje, zašto udbaška likvidacija Stjepana Đurekovića nije procesuirana u Hrvatskoj, pa i uz uvažavanje njemačkih sumnji. Ovako smo ostavili dojam zemlje koja se nije u stanju suočiti sa svojom prošlošću.

Najgore je ako se ispostavi da je državnoodvjetničke kočnice aktivirala očigledna naklonjenost svih triju hrvatskih predsjednika koju je Perković očito uživao. Jedan od ključnih aktera Tuđmanove pomirbe, ovako bi mogao postati još jedan objekt ideoloških podjela, kojima činjenice i pravo ne trebaju.

>>Nalog za uhićenje Perkovića stiže prvog dana ulaska u EU

Komentara 1

KU
kusonje1991
17:42 03.10.2015.

Kad - tada će se razmotati klupko kakve je sve zločine radio Mesić i Perković, 1991. godine. BRANKO STOJKOVIĆ Bjelovar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije