Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
josip perković

Perković: Merčep je zapovijedao postrojbama u Gospiću i Pakracu

josip perković,tomislav merčep (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
12.04.2012.
u 11:29

Bivši načelnik SIS-a Josip Perković tvdi da je s izvještajima o zločinima Merčepovih postrojbi bio upoznat tadašnji politički vrh

Josip Perković, nekadašnji pomoćnik ministra obrane i načelnik SIS-a, svjedočio je u četvrtak ujutro na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu koji se tereti za ratni zločin nad civilima 1991. na području Pakraca, Gospića, Kutine i Zagreba.

Kazao je da je postrojbama na pakračkom i gospićkom području zapovijedao Merčep te je dodao da ne zna kako je to formalno bilo postavljeno. Rekao je da je kao načelnik SIS-a dobivao izvještaje o zločinima koje pojedini pripadnici Merčepove postrojbe rade te da je s tim izvještajima bio upoznat cijeli tadašnji politički vrh.

– Tadašnji ministar obrane Gojko Šušak rekao mi je da postoji informacija da je na Velesajmu nekakva paravojna postrojba te da odem ispitati o čemu se tu radi. Kada sam došao tamo, dočekali su me ljudi u maskirnim uniformama bez oznaka. Rekli su mi da ne mogu ući i da je njihov zapovjednik Merčep – opisao je jednu situaciju Perković. Tomislav Merčep je tijekom Perkovićeva svjedočenja pokušao postaviti više pitanja koja se odnose na Perkovićevu prošlost i njegov rad u tajnim službama, no ta je pitanja predsjednik sudskog vijeća zabranio kazavši da su nebitna za ovaj sudski postupak.

Merčep je na to kazao da će se poslije pokazati kako su bitna te je na koncu optužio Perkovića da je stajao iza pokušaja njegove likvidacije u Vukovaru početkom 90-ih, na početku Domovinskog rata, gdje je Merčep bio zadužen za organiziranje obrane grada. Inače, Perković je svjedok Merčepove obrane i u dosadašnjem dijelu suđenja prvi je svjedok koji je kazao da je Merčep zapovijedao postrojbama na području Pakraca i Gospića.

Naime, svi dosadašnji svjedoci tvrdili su da, iako su se jedince na terenu kolokvijalno zvale "merčepovcima", Merčep nije bio formalni zapovjednik. Većina dosadašnjih svjedoka isto tako tvrdila je da nisu postojali nikakvi logori u koje su civili odvođeni te zatvarani, mučeni i likvidirani.

Komentara 321

OB
-obrisani-
19:40 12.04.2012.

Kako bi ga Tomo zašoro...

OB
-obrisani-
12:16 12.04.2012.

gde su moji drugari august profesor rambo ? zar će ideologija ustaša da pobedi našu svetu serbsku stvar?

Avatar stravaxx
stravaxx
14:46 12.04.2012.

a kako zločinac može u normalnoj državi biti svjedok....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije