Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brisanje članka 157

Peović: Onemogućiti javnim liječnicima da rade u privatnoj praksi

Katarina Peović o temi "Zabrana liječnicima da rade u privatnom i javnom sektoru"
Patrik Macek/PIXSELL
09.06.2022.
u 11:10

"Naš je prijedlog brisanje članka 157. kojim se omogućava rad zdravstvenim djelatnicima iz javnog sektora u privatnom sektoru. I vraćanje članka 156a koji je stajao u nacrtu Zakona kojim se ograničava otvaranje privatnog obrta radnicima u javnoj zdravstvenoj skrbi", rekla je Peović novinarima u Saboru.

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović predstavila je u četvrtak prijedlog kojim bi se regulirao rad liječnika, odnosno, ako rade u javnom zdravstvu, da im se onemogući rad u privatnom sektoru.

"Naš je prijedlog brisanje članka 157. kojim se omogućava rad zdravstvenim djelatnicima iz javnog sektora u privatnom sektoru. I vraćanje članka 156a koji je stajao u nacrtu Zakona kojim se ograničava otvaranje privatnog obrta radnicima u javnoj zdravstvenoj skrbi", rekla je Peović novinarima u Saboru.

Dodaje da je Zakonom o radu dozvoljeno raditi dopunski rad osam sati tjedno, 180 sati godišnje te da je to regulirano i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti pri čemu djelatnici moraju zadovoljavati uvjete poput savjesnog i potpunog obavljanja posla na radnom mjestu kako bi dobili dopusnicu za drugo radno mjesto.

"Liste čekanja su samo dio problema. Postoji problem korupcije u zdravstvu, gdje liječnici upućuju pacijente u svoju privatnu praksu, i obrnuto. Ne može se riješiti i zbog toga jer se može objaviti javno popis liječnika koji rade u privatnoj praksi i javnim bolnicama", naglasila je Peović.

Kaže da su iz medija dobili informaciju da je prošle godine u nacrtu Zakona o zdravstvenoj zaštiti bio unesen članak kojim se pokušalo ograničiti otvaranje privatne prakse za radnike koji rade u javnom zdravstvu.

Navodi da u Zakonu o državnim službenicima također stoji da državni službenici imaju zabranu otvaranja obrta koji konkurira poslodavcu, odnosno državi.

"Ovim se promjenama koje najavljuje ministar Beroš apsolutno ništa neće dogoditi. Lobističke skupine djeluju i sprječavaju mogućnost da mi vratimo javno zdravstvenu zaštitu svima u Hrvatskoj", ustvrdila je Peović.

Navodi da se godišnje izdvaja 460 milijuna kuna za ugovore države s privatnim praksama u kojima rade isti liječnici koji rade u javnoj službi.

"Istovremeno plaćamo dva puta istu osobu. Preko 56 posto radnika u zdravstvu ima plaću veću od medijalne hrvatske plaće", zaključila je Peović.

Komentara 3

Avatar Mudlin
Mudlin
12:55 09.06.2022.

Da se donosi odluka kojom se zabranjuje rad liječnicima i u privatnoj praksi ova bi inzistirala da im se omogući takav rad. Za neke je stvari medicina nemoćna. A i ogledalo se baš ne koristi.

DA
dam63
12:56 09.06.2022.

Potpuno se slažem sa rečenim. Kome se radi privatno neka radi, plaća poreze i doprinose i bude u tržišnoj utakmici. Mučno je kada dođeš na pregled a liječnik ti nudi da dođeš u njegovu privatnu kliniku i napraviš isto po sistemu odmah. Uvjeren sam da liječnici koji bi otišli nikome ne bi nedostajali.

ZD
zdenkoj
13:05 09.06.2022.

Ajde da se i sa nom jednom složim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije