Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvano Hrelja:
Povratak na članak

Penalizacija mirovina ne smije biti veća od 9 posto

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja kaže da imamo velik broj mirovina po posebnim propisima koje nisu pokrivene odgovarajućim uplatama doprinosa, što je nepravedno prema ljudima koji su cijeli radni vijek uplaćivali novac u mirovinski fond

Komentari 13

VI
Viana
15:10 08.07.2018.

Hoće li se postaviti pitanje ustavnosti svih privilegiranih mirovina?

VL
DH
dalibor.hren
14:08 08.07.2018.

U kakvoj je mirovini Hrelja? Braniteljskoj, uhljebničkoj ili normalnoj?

VL
ST
stefj
15:31 08.07.2018.

Da bi uopće došlo do svijesti građana što znači solidarna mirovina i što znači povlaštena mirovina, 1. mirovinski stup obavezno se mora podijeliti na ono što je stvarno mirovinski dio i na državne naknade. "Pravi" mirovinski stup isplaćivao bi ono što se uplatilo tokom radnog vijeka, a obračunavalo bi se poput štednog 2. stupa. Ostatak bi se isplaćivao kao državna naknada ili dotacija ili što već... Ako bi se tako uredilo, izdvajanja koja se obračunavaju na plaću za 1. mirovinski stup, a koja su enormna, treba smanjivati kako potrebe padaju, do potpunog gašenja 1. mirovinskog stupa. Ostalo nek si uhljebi isplaćuju i neka se jasno vidi u proračunu, pa neka građani znaju koga i koliko plaćaju... E to bi bila reforma koja ima neku budućnost gdje bi mladi vidjeli da možda ipak jednom neće sve novce morati davati uhljebima, da će možda ostati nešto i njima...

VL
DU
Deleted user
18:11 08.07.2018.

Hrelja je rođen 1958. godine. Već je 11 godina u mirovini. I on govori o tome kako su neki "uplaćivali cijeli svoj radni vijek" - koliko on to radnog vijeka ima ako je s 49 godina otišao u mirovinu? A koliko mi takvih "hrelja" u Hrvatskoj imamo? Samo 23% današnjih umirovljenika radilo je puni predviđeni radni vijek. Sve drugo je muljažom, prevarom i podmićivanjem kojekakvih komisija kupilo mirovinu i sada parazitski desetljećima pljačkaju mirovinski. I to je onda "socijalno"!

VL
IC
Icek53
13:56 08.07.2018.

Hrvatske gluposti.100% radni i ratni invalidi.Razlika u visini mirovine mzda i 15 puta.Bernardic sa 38 g. moze u povlastenu mirovinu dok njegov skolski kolega mor do 67 radit.J...s pravdu.

VL
SA
sani1
15:18 08.07.2018.

A kada ce se ukinuti maksimalni iznos obicne mirovine (sada 8700 kuna)? Sto ovaj kaze na tu nepravdu?

VL
IB
iva.begovic
22:35 08.07.2018.

Nešto nije u redu s izračunom mirovina iz prvog stupa. Posve sigurno, nije! Zaključujem to iz usporedbe iznosa mojih uplata u u I mirovinski stup i uplata u III stup (dobrovoljni mirovinski fond) sa pripadajućim mirovinskim isplatama. Konkretno, u dobrovoljnioljni fond uplatila sam ukupno cca. 50 puta manje, a iznos iznos isplate mirovine iz prvog stupa u odnosu na iznos ostvaren iz III stupa je svega cca. šest puta veći. To je velika disproporcija. Znači li to da je dobrovoljni mirovinski fond toliko uspješnije oplodio novac od uplata u odnosu na HZMO?. Nešto tu ne štima. Nadam se da će netko ozbiljno upotrijebi matematiku u razotkrivanju kamo je otišao novac od individualnih uplata u prvi stup? Solidarnost je tu isprazna riječ. Mogu biti solidarna u zdravstvenom osiguranju, ali sori, zašto bi bila solidarna u mirovinskom. Uglavnom, nakon projekcije izračuna mirovine,osjećam se opljačkano. Pitam se može li se birati. Jeli u nas moguće reći ne želim uplate u prvi stup te obvezni mirovinski doprinos iz dohotka, želim uplaćivati prema osobnom nahođenju? Ne znam kakvi su propisi u tom smislu ali moguće da se u odgovoru na to pitanje krije loša namjera zakonodavca tj. političara. Iz čega bi oni ostvarivali pravo na povlaštenu mirovinu nakon dvije godine saborskog mandata, ako ne iz uplata onih koji su radili dugo, pošteno i bez privilegija?

VL
Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
14:12 08.07.2018.

@ Icek53 A HDZ-ovce ne spominješ?!

VL
Avatar maxist
maxist
14:25 08.07.2018.

Hrelja prije 7 god penaliziran sam 17% za 40-etu godinu staža !!!! 17% ?!!!!!!!!!!! NE 9 !!!!!!!!!!!! Računica im je u mirovinskom konobarska light !!! HZMO '= gangsteri ............ Ali obračunati platiši mita puni staž + datum -to može...........i rođiže...........i rođi može......BUDI SE HRELJA !!!!!!!!!!!

VL
KO
koki
17:54 08.07.2018.

O dagi Boze. Priviligirane (na temelju cega) benificirane, boracke, braniteljske, invalidske pa onda one sirotinjske sa punim radnim stazom. Da li je itko radio do 65 godine bez obzira na radni staz. ako zelim punu mirovinu ja moram raditi do 67. godine Veca placa- vise uplatis u fond, vise radnih godina -duze uplacivanje i veca penzija. Staracku mirovinu odredjuje samo starost osobe i nista drugo. Za Boga miloga, tko je donio. tko potpisao i tko se poziva na zakon da drug Bero sa 38 godina moze u penziju

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.