Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAŠALIO SE S MAĐARIMA

Pelješki ugostitelj uzvratio na Orbánovo svojatanje Jadrana: Niste dobrodošli na vaše more!

storyeditor/2022-05-19/GLAVNA.jpg
Foto: Privatni album
20.05.2022.
u 10:01

Svi su, naravno, dobrodošli, osim onih koji ne vole tunu i vino, šali se vlasnik Tuna bara

Vlasnik Tuna bara u Trpnju Jakov Begović na nedavno Orbánovo svojatanje hrvatskog Jadrana odgovorio je specifičnim dalmatinskim humorom s dozom provokacije i mrvicom dišpeta. Na tabli pred restoranom osvanula je poruka: 'Mađare ne služimo. Niste dobrodošli na vaše more'.

– Na naše su more, naravno, dobrodošli – igra se riječima vlasnik Tuna bara Jakov Begović.

Poruke na zidovima

– Međutim ima onih koji stvarno nisu dobrodošli u mom restoranu. To su svi koji ne vole tunu i vino – šali se pelješki zafrkant čiji je restoran poznat po raznim humorističkim napisima, ovisno o aktualnim događanjima i inspiraciji vlasnika.

Pritom, ovaj Dalmatinac ne izbjegava ni šale na vlastiti račun. Gosti na zidovima tako mogu pročitati i duhovitu (anti)reklamu: 'Imamo odličnog kuhara, ali ga ne bismo preporučili'. Ili, uz hrvatski i na njemačkom, te engleskom: 'Akcija! Punjene paprike, platiš 3, dobiješ 2'. Na ponudi je po akcijskoj cijeni bilo i vino: 'Pola litre isto kao litra!', a šalio se Begović i s cijenama: '"Smanjili smo porcije, ali smo zato poskupili', pa i s problemom radne snage u turizmu: 'Jedan konobar, kuhara nema... Možemo vam naplatiti jedino što sami skuhate'. Pelješki ugostitelj sprda se bez kompleksa i na račun kvalitete u svom restoranu:' Ako ste nezadovoljni, dođite nam opet da potvrdite da ste bili u pravu'.

Foto: Privatni album

Poruka o Mađarima, koja je uzbunila i duhove u mađarskim medijima, u međuvremenu je pak dopisana te glasi: 'Ako dovedete Hernádyja, dobro ste došli'.

– Vidim da je jutros s table izbrisana riječ 'Mađare' – smije se Jakov.

– Tu kod nas dolazi dosta gostiju iz Mađarske. Nedaleko se nalazi i jedan hotel u mađarskom vlasništvu. Moj je restoran je inače još uvijek zatvoren. Gostiju je u Trpnju malo i otvorenje planiram tek negdje početkom lipnja – kaže.

No jedan par očiju bio je dovoljan i poruka je brzo razglašena.

– U jednom danu imao sam više od tisuću negativnih recenzija na Googleu i Facebooku, Google je čak bio i blokirao ocjenjivanje, nije im bilo jasno odakle toliki negativni komentari u samo jednom danu, a kratko sam bio blokiran i na Faceu. Netko je čak objavio fotografiju izgorene kokoši, što se u mom restoranu i ne poslužuje, a bilo je i poruka: 'Sve je naše', 'Mađarska do Pelješca' i slično – ne uzbuđuje se Jakov zbog negativnih reakcija iz virtualnog svijeta.

– No bilo je i pozitivnih komentara, neki su jednostavno ispravno shvatili šalu, a neki su, recimo, komentirali da oni nisu odgovorni za ono što Orbán govori. Ili upute ispriku u ime svih Mađara.

Mađarski mediji, pak, u natpisu ispred trpanjskog Tuna bara nisu vidjeli puno šaljivog i duhovitog. Nasreću, ta ih je priča kratko zanimala.

Kronika aktualnosti

– Da, bilo je nekoliko objava o tome u mađarskim medijima prošloga tjedna i rekla bih da šala nije baš shvaćena. Ali nove vijesti svakodnevno stižu pa se tom pričom ovdje više nitko ne bavi i čini mi se da je sve već zaboravljeno. U svakom slučaju, to neće utjecati na turističke dolaske iz Mađarske u kojoj vlada pozitivna atmosfera oko odlaska na odmor u Hrvatsku i odakle naši turistički domaćini i ove godine mogu očekivati tradicionalno dobar odaziv – poručuje direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Budimpešti Ivana Herceg, podsjetivši na to da Mađarska spada u top-deset tržišta za hrvatski turizam.

I pelješki je šaljivdžija, čiji je humor svojevrsna kronika aktualnosti, ovu priču već ostavio za sobom. Priprema se za sezonu, trenutačno ima tim na natjecanju Big game Fishing u Orebiću (sudjeluju i izbjegle djevojke iz Ukrajine), a za sve koji se spremaju na Pelješac, aludirajući na tjeralicu, ima posebnu poruku: 'Ako dođete s Hernádyjem, častimo!'

>> VIDEO Milanović vs. Plenković: 'Jeste li vi čuli što je on rekao?', 'Može napraviti jedan-nijedan sklek...'

Komentara 6

ZH
zhecko
21:42 21.05.2022.

Sramota za hrvatski turizam !!! 😡

MO
morituriite
11:25 20.05.2022.

A da je umjesto Mađara stavio Srbe, možeš se misliti što bi mu mediji tepali kako se samo šalio. Kompletna medijsko-politička scena bi ga optužila za fašizam, nacizam, rasizam, ustaštvo; danima ga provačili kroz blato i na kraju dotukli.

10
10x
10:11 20.05.2022.

Šale iq 65

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije