BiH će koristiti sve mehanizme zaštite vlastitog morskog prilaza

Pelješki most - Zagreb na udaru Sarajeva

svi-most-txt.jpg
import
15.11.2005.
u 18:47

SARAJEVO - Bosanskohercegovačke vlasti očekuju od Hrvatske da im u idućih 15 dana dostave kompletnu projektnu dokumentaciju o gradnji pelješkog mosta, kako bi domaći stručnjaci procijenili u kojoj bi mjeri njegovom gradnjom bila oštećena BiH.

Ministar prometa i komunikacija BiH, Branko Dokić, izjavio je jučer da bi gradnja mosta kopno-Pelješac bez dogovora s bh. vlastima bio politički rizičan potez, te da vjeruje da na takav rizik Hrvatska nije spremna. -Ne vjerujem da će Hrvatska sebi dozvoliti politički luksuz da u pitanje dovede bilateralne odnose s BiH. Ukoliko to, ipak, bude slučaj, vlasti BiH će se već opredijeliti kojim putom treba ići. Mehanizmi da se zaštitimo postoje, no, nadam se da neće biti potrebno posezati za nekim krajnjim mjerama, kazao je Dokić.

Gradnja mosta, kazao je on, stalna je tema razgovora vlasti dvije zemlje proteklih godinu i pol. Zahtjev hrvatskoj strani da im dostave projektnu dokumentaciju za gradnju mosta, bh. vlasti zadnji put su uputile prije mjesec i pol tijekom boravka izaslanstva Vijeća ministara BiH u Zagrebu. Nažalost, nismo dobili odgovarajuću dokumentaciju, nego samo skraćenu verziju na temelju koje radna skupina nije mogla zauzeti valjan stav o gradnji tog mosta. Izvijestili smo kolege u Hrvatskoj da bi bilo dobro da nam dostave kompletnu dokumentaciju i na to još uvijek čekamo, kazao je Dokić.

Kolika bi trebala biti visina mosta kako prilaz bh. dijelu mora ne bi bio zatvoren Dokić nije htio špekulirati, kazavši da na to trebaju odgovoriti stručnjaci. Istaknuo je kako se kompromisno rješenje može naći, te da niti jedna strana u ovom slučaju ne mora biti oštećena. No, do takvog se rješenja, kaže, može doći jedino dijalogom. Sve učestalije problematiziranje gradnje mosta kopno-Pelješac u bh. medijima je po mišljenju ministra Dokića nepotrebno. Kazao je kako jeste vrijeme za aktualiziranje ovog pitanja, ali nije za pretjerano politiziranje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije