Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRAĐEN KAZNOM Inspektorica kruh u nedjelju dobila besplatno, pa ispisala kaznu

Pekaru 30 tisuća kuna kazne jer je dijelio kruh

22.01.2009.
u 19:18

Azgan Qenaj, vlasnik pekarnice Romaja u Ogrizovićevoj ulici 1 u Zagrebu, zbog svog je dobročinstva nagrađen kaznom. Mora platiti 30 tisuća kuna.

Kruh u smeće
Po Zakonu o trgovini, pekar Qenaj kruh prodaje nedjeljom do 14 sati, a sva peciva i ostale proizvode koji mu ostanu nakon radnog vremena podijeli susjedima, beskućnicima i siromašnim sugrađanima. Zbog geste koju njeguje već 12 godina prošle je nedjelje kažnjen zbog nesmiljenih zakonskih pravila. Na polici mu je ostalo 80 pekarskih proizvoda, a oko 15 sati na njegovu su adresu, gdje osim pekarnice u istom objektu ima registriran i ugostiteljski obrt, stigli inspektori.

– Inspektorica je iz novčanika izvadila 200 kuna i zatražila kruh. Kruh smo joj dali, ali nismo uzeli novac. Rečeno joj je da više ne naplaćujemo, a ona se nakon toga predstavila i ispisala kaznu. Gomila računa stajala je sa strane, prodavačice nije bilo, ali ona je uzela račun koji je bio na podu i rekla da ima dokaz. No, na računu ne piše u koliko je sati izdan. Zaustavila je dvojicu kupaca koji su je izbezumljeno gledali ne znajući što se događa – šokiran je Azgan Qenaj. Kruh ne želi baciti u smeće, a ne pada mu na pamet nositi ga u skladište jer bi mu se tada skupljali kukci i miševi.

– Poštujem zakon i zato u to vrijeme prestajem prodavati. No zar me taj isti zakon tjera da kruh bacam u kontejner? Koliko ljudi nema što jesti, a ja da bacam kruh – ogorčen je pekar. Kaznu je uplatio prekjučer. Inspektori mu zakonom ne mogu zapečatiti pekarnicu jer to nije jedina djelatnost koju je registrirao na toj adresi, ali mu tako svaki tjedan mogu naplaćivati kaznu na kaznu, od 10.000 kuna naviše.

Pisat će kazne
– Nitko od inspektora neće određivati je li pekar prodavao ili dijelio kruh, nego će ustanoviti činjenice. On ima registriranu i ugostiteljsku djelatnost tako da pekarnicu ne možemo zatvoriti, ali možemo kontrolirati i naplaćivati kazne. Na sucu je hoće li prihvatiti pekarovu priču – rekao je inspektor Mladen Nagoda.


Susjedi na strani pekara

– Kruh u toj pekarnici kupujem već dvije i pol godine i vrlo sam zadovoljna. Svi su ljubazni, proizvodi su ukusni i svježi, a čula sam da siromašnima i beskućnicima podijeli sve što mu ostane. Čovjek je pokazao koliko je velik i baš ga se zato ne bi smjelo kazniti – rekla je susjeda iz Ogrizovićeve 34 koja se nije željela predstaviti. – To je sramota – rekao je redoviti kupac Marko M.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije