Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bilateralni sastanak

Pejčinović Burić: 'Japanci će investirati u Hrvatsku ako budu zadovoljni kadrovima koje proizvode sveučilišta'

Hrvatska je ministrica Marija Pejčinović Burić danas u Tokiju bila na bilateralnom sastanku s japanskim ministrom Tarōm Kōnom
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova Japana
25.03.2019.
u 14:48

Već sad su hrvatska vina zastupljena na japanskom tržištu, a nakon sporazuma ona će sigurno dobiti još bolji tretman. Otvara se prostor i za prehrambene proizvode, mliječne, maslinovo ulje ili IT sektor, kazala je ministrica

U vrijeme rastućeg trgovinskog protekcionizma, svjetska je poslovna javnost vrlo dobro prihvatila nedavno usvojeni Sporazum o slobodnoj trgovini između Japana i Europske unije. Taj sporazum koji carine i necarinske barijere smanjuje gotovo na nulu mogao bi itekako pomoći i hrvatskim izvoznicima jer je, između ostalog, Japan ukinuo carine na uvoz europskog sira i vina. Uz to, prošle su godine dvije zemlje potpisale i ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Hrvatska je ministrica Marija Pejčinović Burić danas u Tokiju bila na bilateralnom sastanku s japanskim ministrom Tarōm Kōnom, nakon što je tijekom vikenda sudjelovala na Svjetskoj skupštini žena (WAW). Kako politički odnosi dvije zemlje funkcioniraju sasvim dobro, gospodarska razmjena, još uvijek podosta mala, bila je najvažnija tema susreta. Hrvatska s velikim Japanom ima trgovinski suficit, 2018. tako je u tu zemlju izvezla oko robe vrijedne 54 milijuna eura, a uvezla je 17 milijuna manje.

- Trgovinski sporazum smanjuje carine na više od 90 posto proizvoda kojima Japan i EU trguju, uklonit će se necarinske barijere, a i javna nabava će se u Japanu otvoriti za europske proizvođače – opisala je ministrica Pejčinović Burić uoči sastanka s japanskim kolegom. Izvoznicima bi sporazum mogao itekako pomoći, a posebno dobro na japanskom tržištu prolazi hrvatska tuna koja čini dobrano preko polovice hrvatskog izvoza.

- Već sad su hrvatska vina zastupljena na japanskom tržištu, a nakon sporazuma ona će sigurno dobiti još bolji tretman. Otvara se prostor i za prehrambene proizvode, mliječne, maslinovo ulje ili IT sektor. Postoje brojna područja za koja bi naši izvoznici mogli imati interesa, a oni sami trebaju odrediti koliko će to za njih biti zanimljivo – dodala nam je ministrica.

Nastavila je da korporacija Yazaki, koja se bavi proizvodnjom autodijelova, radi u Zagrebu već dva desetljeća, još od 1999. godine. No, za sada ova ogromna multinacionalna kompanija, kojoj je središte u Japanu, ali 90 posto radnika radi izvan njega, u Hrvatskoj ima tek pogon za istraživanje i razvoj.

- U Hrvatskoj Yazaki ima 200-tinjak zaposlenika. Danas smo imali sastanak s njihovim čelnim čovjekom te smo pledirali oko dvije stvari: da se dalje razvija sektor istraživanja i razvoja, a ako je moguće, da kompanija proširi svoje djelovanje, geografski na cijelu Hrvatsku i šire te na proizvodne pogone. Na taj poziv, rekli su da žele vidjeti kako se hrvatska sveučilišna zajednica kadrovski priprema za buduće potrebe tržišta – rekla je ministrica.

- Ako njihove procjene budu zadovoljavajuće na njima važnim područjima poput inženjerskih i visokotehnoloških, tada će investirati. Mislim da je to sasvim opravdana poruka, ako netko ulaže, jasno je da želi znati hoće li mu ulaganje biti održivo – rekla nam je Pejčinović Burić.

Prošle godine Hrvatsku je posjetilo oko 160 tisuća turista iz Japana, 12 posto više nego 2017., a da bi se broj povećao najbolje bi bilo da postoji direktna avionska linija iz Japana u Hrvatsku.

- Da bi takav izravni let bio održiv, treba puno više interesa, ne samo turističkih, tako da bi pomogla i gospodarska suradnja. Razgovarali smo s japanskom zajednicom turističkih agencija (JATA) o pretpostavkama za uvođenje takve linije. Ona je pomogla privlačenju turista iz Južne Koreje kojih u Hrvatsku dolazi oko pola milijuna – zaključila je ministrica.

 

 

Komentara 4

Avatar dr._Vrapčello
dr._Vrapčello
15:00 25.03.2019.

Znači, neće investirati.

Avatar speak_loud
speak_loud
20:21 25.03.2019.

Ne možemo biti prisutni na svjetskom tržištu kao recimo Njemačka. Mi smo u kategoriji "jad i bijeda". Naš svijet je "regija", čast izuzecima.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:55 25.03.2019.

Ako budu zadovoljni kadrovima koje proizvode naša sveučilišta, koja sveučilišta koji kadrovi jadna li nam nana, ajmo kući da se ne sramotimo okolo po svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije