Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Peđa Grbin nije u pravu, odluka na referendumu je obvezujuća

Odluka koju donesu građani na referendumu obvezujuća je, naglašava Ustavni sud
28. listopada 2013. u 17:49 0 komentara 271 prikaza
peđa grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon preventivne poduke 11 ustavnopravnih stručnjaka, Peđa Grbin je danas zadobio i udarac u obliku "Upozorenja" Ustavnog suda. Iako zastupnici nemaju obvezujući mandat, kako ističe Grbin, morali bi u spornim dijelovima izmijeniti odluku o raspisivanju referenduma te definirati ustavni amandman o braku. Ustavnopravno je neprihvatljivo, napominje se, da Sabor naknadno promijeni odluku birača na narodnom ustavotvornom referendumu, kako je tumačio Grbin dovodeći u pitanje jednu od temeljnih vrednota hrvatske ustavne države.

S obzirom da je referendum o braku prvi slučaj neposrednog odlučivanja naroda o prijedlogu promjene Ustava iniciranom od birača, iznimno je važno da ta odluka i postupak budu u okvirima Ustava jer imaju presedansko značenje za buduću parlamentarnu i referendumsku praksu, te za istinsko ostvarenje neposredne demokracije u Hrvatskoj, obrazložio je Ustavni sud. Još jednom je upozoreno, što su ranije i stručnjaci učinili, da postoje dva različita postupka izmjene Ustava, izravan putem referenduma, i kad Sabor odlučuje na prijedlog ovlaštenih inicijatora, predsjednika države i Vlade, te petine zastupnika. Saborski Odbor pomiješao je ta dva različita ustavna instituta pa je tako i nastao neprihvatljivi dio odluke u kojem se govori da će se na referendumu donijeti "odluka o pristupanju promjeni Ustava". Birači na referendumu odlučuju o meritumu, biti stvari, odnosno izjašnjavanjem o referendumskom pitanju neposredno odlučuju o promjeni Ustava. Ako se većina na referendumu izjasni "Za" Ustav je promijenjen "na dan održavanja tog referenduma s trenutačnim pravnim učinkom, koji Ustavni sud deklaratorno utvrđuje u svojoj odluci koju objavljuje u Narodnim novinama".

Podsjećajući na pravne standarde Venecijanske komisije kao savjetodavnog tijela Vijeća Europe za ustavna pitanja, Ustavni sud ističe kako referendum mora biti u skladu s pravnim sustavom i osobito s postupovnim pravilima koja se u Hrvatskoj nerazrađena. S obzirom na 1. prosinca kao određeni datum održavanja referenduma, Ustavni sud napominje kako na vrijeme upozorava na potrebu dorade pravila.

Ustavni sud je napomenuo i da se zbog nedostatka pravila koja reguliraju sadržaj i oblik referendumskog pitanja kao i s obzirom na presedanski značaj referendumske incijative, akciji "U ime obitelji" ne bi smjeli postavljati nikakvi naknadni prigovori što nisu odmah označili gdje bi se predložena izmjena trebala smjestiti u Ustavu.

Za HDZ-ova Vladimira Šeksa, koji je još na Odboru upozorio da je odluka protuustavna, odluka Ustavnog suda bila je očekivana. – Sabor nakon referenduma tu nema ništa dodavati ni oduzimati. Kad sljedeći tjedan bude rasprava na Saboru, mislim da će vladajući podviti rep i prihvatiti amandman koji će podnijeti HDZ da se predloženi zaključak usuglasi s Ustavom. Ovo je jasno i precizno upozorenje Ustavnog suda i bila bi ludost otvoreno davati krila ustavnoj i državnoj krizi – kaže Šeks koji vjeruje da bi Ustavni sud, u slučaju da vladajući ostanu ustrajni, poništio takvu protuustavnu odluku. – To bi bio bijedni i jadni pokušaj ustavnog udara vladajućih – uvjeren je Šeks.

Peđa Grbin danas je ranije otišao iz Sabora i nije se javljao na pozive.

>>Grbin: Građani na referendumu ne mogu promijeniti Ustav

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.