Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za Ustav

Grbin: Ova dopuna zakona omogućava da sve što treba biti javno i bude javno

Peđa Grbin
Patrik Macek/PIXSELL
12.05.2015.
u 12:22

Odbor za Ustav jednoglasno je podržao prijedlog dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Odbor za Ustav jednoglasno je podržao prijedlog dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa koju je SDP predložio nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa s interneta skinulo sve imovinske kartice temeljem rješenja Agencije za zaštitu osobnih podataka kojim se brani objava dijela osobnih podataka dužnosnika.

Podsjetimo, Agenciji je bila sporna objava podataka o bračnom stanju i broju djece dužnosnika, plaći koju je primao prije preuzimanja dužnosti kao i podatci o kreditu koje je dužnosnik uzeo prije stupanja na dužnosti, pa SDP dopunama dodaje samo dio rečenice kojom kaže da se Zakon o zaštiti osobnih podataka ne odnosi na podatke koji su predviđeni kao sastavni dio imovinske kartice. Cijela ta situacija rezultirala je i smjenom ravnatelja Agencije i njegove zamjenice.

SDP-ov Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav, podsjetio je da se i Ustavni sud 2012. godine bavio ovim zakonom te ustvrdio da nema ništa sporno s objavom dijela podataka dužnosnika.

- Dopuna se odnosi i na postupke u tijeku, pa i na ovaj postupak o rješenje Agencije. Ova odredba osigurat će da ono što treba biti javno i bude javno – pojasnio je Grbin. Svi članovi odbora pozdravili su ovu dopunu zakona, no neki su podsjetili i da je još prošle godine utvrđeno kako cijeli zakon treba doraditi, pa su prigovorili što ga Vlada dosad nije poslala u proceduru.

- Brine me da se ovakvim problemima pristupa palijativno. Prije 8 mjeseci raspravili smo izvješće Povjerenstva, govorilo se o problemima sa zakonom i tada sam rekao da bi onda trebalo promijeniti zakon. Brine me što Vlada nije reagirala i do danas nema zakona – kazao je HNS-ov Goran Beus Richembergh te dodao kako se u praksi ponaša kontradiktorno, pa je zbog rješenja smijenjeno čelništvo Agencije, a s druge strane se daje "bianco zadužnica" glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu koji se kod zahtjeva za dostavu izvješća o plaćama na HRT-u poziva upravo na sporna tumačenja Agencije.

- Ne da je to smiješno, nego doista paradoks – tvrdi Beus Richembergh. S njime su se složili i HDSSB-ov Josip Salapić koji vjeruje da ipak nisu trebali biti smijenjeni čelnici Agencije, ali i laburist Dragutin Lesar kojeg je zanimalo čija imovinska kartica je bila povod za spornu odluku Agencije.

SDP-ov Ivo Jelušić prozvao je čelnike Agencije, ali i Povjerenstva da ne rade svoj posao kako treba, budući da nitko od njih, primjetio je, očito nije pročitao odluku Ustavnog suda iz 2012. godine, jer da jesu, zaključuje, ne bi došlo do prošlotjedne situacije skidanja imovinskih kartica s interneta.

SDSS-ov Milorad Pupovac s druge je strane pak izrazio bojazan da se dodavanjem rečenice kako se na dužnosnike ne odnosi Zakon o pravu na zaštitu osobnih podataka otvara mogućnost za zlouporabu svih osobnih podataka dužnosnika.

- Jeste javni interes zdravstveno stanje predsjednika države, ali ne i njegove kćeri i sina. Imamo li pravo tako široko tumačiti dostupnost informacija, to će staviti na raspolaganje medijima i drugim centrima moći sredstvo ucjene – brine se Pupovac, no Grbin mu pojašnjava kako se tako nešto ne može dogoditi jer dodatak zakonu se odnosi samo na podatke koji već jesu javni i trebaju biti javni.

Članovi Odbora za Ustav podržali su i prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacija, no i ukazali na odredbe koje su sporne te izrazili nadu kako će se one popraviti do drugog čitanja zakona.

Naime, GONG je ove izmjene zakona do kojih je došlo zbog formalnog usklađivanja s europskom direktivom ocijenio kao "pokušaj zlouporabe u svrhu ograničavanja prava na pristup informacijama". Iako je i SDP-ov Peđa Grbin pozdravio izmjene, ukazao je na tri sporne odredbe za koje je, dodaje, siguran da neće moći opstati u predloženom obliku.

- Vrlo problematično je da zakon stavljamo na drugo mjesto ispod nekih drugih propisa, odnosno da bilo kakav pravilnik koji uređuje i pravo na pristup informacijama može staviti ovaj zakon van snage. To nije u skladu s Direktivnom zbog koje se i išlo u promjene zakona – prigovorio je Grbin te ukazao i na drugu spornu odredbu koja ukida obvezu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću kod donošenja podzakonskih akata. Također je ukazao na problematičnu odredbu koja kaže da se objava podataka o javnoj nabavi ograničava samo na one podatke koji nisu dostupni na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave.

- Ako se prihvate ovakvi prijedlozi, imat ćemo puno manje transparentnosti nego do sada. Zakon nudi vrlo opasna rješenja koja bi dokinula sve pozitivno što je ovaj zakon donio posljednjih godina – složio se Dragan Zelić iz GONG-a s Grbinom te zaključio kako se ne bi smjelo događati da zastupnici dobivaju ovako loše zakone na stol. 

>> Ustavni sud: Ako ne želite objavu podataka o sebi, ne kandidirajte se! 

>> Imovinske kartice dužnosnika ponovno na internetu, ali bez dijela podataka

Komentara 4

Avatar petrolio
petrolio
12:50 12.05.2015.

partija opet mulja gdje god stigne...umorni smo više od njih

Avatar juricamesko
juricamesko
15:29 12.05.2015.

Peda ostavi se prava i poslovnika nije to za tebe bole se drzi sanka.

DI
dinamic
18:35 12.05.2015.

koja kompanija: Grbin, Zelic... Napolje bagro!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije