Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peđa Grbin:

'Ne postoji ni jedan razlog za smjenu Lozančića'

Peđa Grbin
Patrik Macek/PIXSELL
23.03.2016.
u 14:33

Istaknuo je da "gubitak povjerenja ne može biti razlog za smjenu jer to naprosto nije potvrđen i predviđen zakonom".

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin u Puli je komentirao slučaj razrješenja ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića ocijenivši da gubitak povjerenja prema nekome ne može biti razlog za smjenu jer to "nije potvrđeno ni predviđeno zakonom". - Govorio sam prije mjesec i pol dana, ponovit ću i danas, kako je predsjednica Republike donijevši odluku kojom pokreće postupak razrješenja Lozančića grubo prekršila zakon jer ni jedan razlog za njegovu smjenu ne postoji, niti ga je ona navela - izjavio je Grbin na pitanje kako komentira slučaj Lozančić s obzirom na to da Hrvatska u jeku terorističkih napada u Europi "nema šefa tajne službe". Istaknuo je da "gubitak povjerenja ne može biti razlog za smjenu jer to naprosto nije potvrđen i predviđen zakonom".

Rekavši kako su SDP-ovi zastupnici u Saboru pokušali razgovarati o toj smjeni i sazvati sjednicu Odbora za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost, Peđa Grbin je naglasio kako je  suprotno odredbama poslovnika vladajuća većina odbila raspravljati o Lozančiću, što je "prije nekoliko dana potvrđeno i na Odboru za Ustav". - Jednostavno svojim postupanjem predsjednica Republike narušava sigurnost svih građana Republike Hrvatske i mislim da bi se trebala zamisliti nad tim svojim postupanjem. Vidjeli smo jučer da je sazvala nekakvo vijeće i sastanak vezan uz nacionalnu sigurnost. Onoga koji bi se trebao brinuti o tome da nam netko ne prelazi granicu i ne čini zlodjela na području Republike Hrvatske, tamo nije bilo. To je ono što nam je donijela kohabitacija između predsjednice Grabar Kitarović i ove nove vlasti - izjavio je Grbin.

"Oni bi trebali sjesti, razgovarati i pronaći rješenje"

Predsjednica je u utorak održala sastanak s ministrom obrane Josipom Buljevićem, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnikom Mirkom Šundovom te ravnateljem Vojno sigurnosno-obavještajne agencije brigadirom Ivicom Kinderom, a glavna tema razgovora bio je teroristički napad u Bruxellesu, no bilo je riječi i o stanju u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Na pitanje novinara kakva je to politička poruka koja se šalje, on je istaknuo da je poruka takva da neki još uvijek misle da je Hrvatska zemlja bez zakona, i zemlja u kojoj svatko može činiti što ga je volja.

- Nažalost to je poruka koja nailazi na odjek jer vidjeli smo da je Vlada po tom principu krenula i sa smjenama na HRT-u i po neovisnim regulatornim tijelima. To će imati velikih posljedica po sigurnosti naše države, ali ima i ogromnu štetu za ugled Hrvatske u svijetu jer nama u ovom trenutku prijeti pokretanje postupaka pred Europskom unijom zato što, ne samo da kršimo naše propise, već kršimo i europsko-pravnu stečevinu koju smo godinama mukotrpno prenosili u hrvatski pravni poredak - ustvrdio je SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin. Dodao je kako sve ono, kako je rekao, "što smo radili cijelo jedno desetljeće, sada je netko, da bi ostvario sitne osobne političke ciljeve, spreman baciti u smeće".

- To smo dobili takvim postupanjem hrvatske predsjednice i HDZ-a - smatra Grbin. Na pitanje kako komentira navodni premijerov prijedlog, a o čemu spekuliraju pojedni mediji, da za predstojnika Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost postavi  donedavnog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Dragu Lovrića, Grbin je istaknuo kako pitanja kadroviranja u obavještajnom aparatu je pitanje o kojem trebaju raspravljati predsjednik Vlade i predsjednica Republike. - Oni bi trebali sjesti, razgovarati i pronaći rješenje a ne nabacivati se imenima po medijima - izjavio je Peđa Grbin.

>>Grabar-Kitarović otkrila da joj je Orešković predložio jednu osobu za ravnatelja SOA-e

>>Orepić: Stanje sigurnosti u Hrvatskoj je stabilno

Komentara 52

BJ
Bjelovar112
14:44 23.03.2016.

cim se pegy za njega zauzima treba to dobro provjerit

KA
karlovcankica
14:54 23.03.2016.

naravno da postoji, samo zato sto si mu ti drug, i tebe treba smjeniti

FL
Flashover2
14:49 23.03.2016.

Ne volim te zati što smrdiš. Smrdiš na izdaju, laž i veliku srbiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije