Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekološka kataklizma

Pčelari: Toksični otpad u Rugvici ubio nam je 100 milijuna pčela

'27.01.2012., Zagreb, Rugvica - Opasan otpad ilegalno deponiran na zemljistu gradjevinske tvrtke IZBA-MI u vlasnistvu Ivana Mabica. Donedavni zaposlenik tvrtke Marijan Majic prijavio je policiji i drz
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/3
13.02.2012.
u 21:00

Dva pomora bila su 2007. i 2010. godine, a većina se pčelara odselila iz Rugvice.

U posljednjih pet godina u Rugvici kod Dugog Sela uginulo je, prema nekim procjenama, oko 100 milijuna pčela, i to u krugu od tri kilometra od mjesta na kojem su radnici tvrtke "Izba-mi" 2007. odlagali opasni otpad! Pčele su ugibale na području Črneca Dugoselskog, Donje Grede, Obedišća i Ježeva, tri kilometra zračne linije od spornog zemljišta, a nitko nikad nije pronašao žarište, kaže nam osam pčelara s tog područja.

Bačve s otrovom

Podsjetimo, prema nalazu inspekcije Ministarstva okoliša, sa zemljišta je do sada uklonjeno 2300 litara opasnog otpada, uglavnom motornog ulja, 60 plastičnih kanistara i 26 oštećenih metalnih bačvi. Za ilegalno odlaganje kazneno je prijavljen Ivan Mabić, vlasnik tvrtke Izba-mi. Što je unutra i je li u spornim bačvama bila i živa, kako radnici nagađaju, Ministarstvo, kao ni Državno odvjetništvo, zasada ne otkrivaju. Objašnjavaju to Zakonom o tajnosti istrage.

Veterinarska inspekcija u nalazima je napisala da pčele imaju nozemozu (nametnička proljetna bolest pčela, op. a.), objašnjavaju ogorčeni pčelari.

– Ne vjerujemo da je to nozemoza, pčele su pomrle odjednom, u istom satu – kaže Juraj Kukas, "šef" tamošnjih pčelara i predsjednik pčelarske udruge Maslačak u Dugom Selu, i dodaje:

– Tamo više ne držim pčele, prebacio sam ih na drugo mjesto.

Nakon što je prijavio slučaj, te nije odustajao, pčelar Josip Križ kaže da je primio prijetnje smrću.

– Nepoznati mi je glas rekao: "Pazi kako hodaš preko zebre!" – kaže Križ.

– Nakon se to dogodilo, obavijestili smo Veterinarsku inspekciju, poljoprivrednog inspektora i kriminalističku policiju. Govorio sam da tu ima nešto više, ali nitko mi nije vjerovao. Tada mi je i jedan policajac rekao: "Ako je to interes politike, ti nikada nećeš saznati istinu!" – kaže Križ. Većina je pčelara otamo otišla.

– Da bi se u vezu dovelo odlaganje otpada i uginuće pčelinjih zajednica, treba znati o kakvom je otrovu riječ – kaže prof. dr. sc. Željka Matašin iz Zavoda za biologiju i patologiju riba i pčela Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

– Zajednice mogu uginuti zbog bolesti, loše pčelarske prakse, otrovanja, nepravilne tehnologije, loših uvjeta, genetike, suptoksičnih doza otrovnih tvari, onečišćenja okoliša...

"Pronađena je nozemoza"

Bez detaljnih podataka ne može se dovesti u vezu nepoznati opasni otpad i uginuća pčelinjih zajednica – kaže dr. Matašin.

U odgovoru Ministarstva poljoprivrede navode da je Veterinarska inspekcija obavila službene kontrole zbog pojačanog pomora pčela.

"Tijekom nadzora 2007. i 2010. nađen je totalni pomor 1300 zajednica, a u veljači i svibnju 2008. loše stanje 900 zajednica. Pri nadzorima u 2007. i 2008. provedeno je kliničko istraživanje te uzimanje uzoraka pčela. Na uzorcima koji su uzeti od petorice vlasnika nađeni su uzročnici nozemoze... Postupanja vezana za onečišćenje okoliša nisu u nadležnosti Veterinarske inspekcije, već inspekcije Ministarstva zaštite okoliša...", stoji u odgovoru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije