Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STROGO ZAŠTIĆENE VRSTE

Pazite kako se ponašate u prirodi, ako uberete ove biljke kazne su do 26.000 eura

Stražeman: Sestra Samuela Premuži? ure?uje vrt oko crkve i župnog stana
Dusko Mirkovic-Pixsell
27.08.2023.
u 08:51

Jedna od najpoznatijih zaštićenih biljaka u Hrvatskoj je runolist čije je branje strogo zabranjeno

U Hrvatskoj je zakonom zaštićeno gotovo tisuću biljaka u kategoriji strogo zaštićenih vrsta, a riječ je o biljnim vrstama koje su u opasnosti od izumiranja ili o usko rasprostranjenim biljkama, a odnosi se na one divlje vrste koje se na taj način štite prema europskim i međunarodnim propisima. Svima njima jedno je zajedničko - strogo zaštićene biljke iz prirode zabranjeno je brati, rezati, iskopavati, sakupljati ili uništavati. 

Naša najpoznatija zaštićena planinarska biljka je runolist, koji ćete vidjeti na stijenama i travnjacima Velebita, Dinare, Risnjaka te Ličke Plješivice. Prepoznat ćete ga po gustim vunastim dlakama i bijelim cvjetovima koji izgledom podsjećaju na lavlju šapu. 

Ne smiju se brati niti velebitska degenija, biokovsko zvonce, kitajbelov pakujac, planinski stolisnik, palagruški kupus, istarski zvončić i dubrovačka zečina, piše N1. U Hrvatskoj su zaštićene i neke vrste šparoga: tankolisna, morska i ljekovita šparoga, kao i brojne vrste gljiva koje su zapisane i u Crvenoj knjizi gljiva Hrvatske. 

VEZANI ČLANCI: 

Za sakupljanje zavičajnih divljih vrsta za osobne potrebe nije potrebno tražiti dopuštenje Ministarstva, što znači branje do pet pojedinačnih komada podzemnih dijelova (lukovica, gomolja, korijena ili rizoma), 2 kg stabljika s listovima i cvjetovima, pet stručaka (obuhvat palca i kažiprsta) stabljika s listovima i/ili cvjetovima, 1 kg listova, 1 kg cvjetova, 0,5 kg sjemena, 10 kg plodova, 0,5 kg pupova i jedan busen mahovine dnevno, objasnili su u Državnom inspektoratu. 

- Novčanom kaznom u rasponu od 7.000,00 do 200.000,00 kuna ovisno o težini prekršaja kaznit će se svaka fizička ili pravna osoba ako: bere, reže, sječe, iskopava, sakuplja ili uništava jedinke strogo zaštićenih biljaka, gljiva, lišajeva i algi iz prirode, kao i njihove razvojne oblike; namjerno hvata ili ubija, namjerno uznemirava posebno u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, hibernacije i migracije, namjerno uništava ili uzima jaja, namjerno uništava ili oštećuje ili uklanja razvojne oblike, gnijezda ili legla, oštećuje ili uništava područja razmnožavanja ili odmaranja strogo zaštićenih životinja iz prirode i njihove razvojne oblike; drži, prevozi, prodaje, razmjenjuje te nudi na prodaju ili razmjenu žive ili mrtve jedinke iz prirode strogo zaštićenih vrsta i njihove razvojne oblike; provodi aktivnosti i radnje sa strogo zaštićenim vrstama bez dopuštenja Ministarstva ili protivno dobivenom dopuštenju; obavlja aktivnosti koje mogu dovesti do znatnog smanjenja brojnosti jedinki u populaciji neke zavičajne divlje vrste; bez dopuštenja Ministarstva ili protivno dobivenom dopuštenju koristi zavičajne divlje vrste za čije je korištenje potrebno ishoditi dopuštenje Ministarstva; kada kao uzgajivač, odnosno vlasnik matične jedinke ili uzgojene jedinke strogo zaštićene životinje iz skupine kralježnjaka ne osigura označavanje te jedinke na način propisan Zakonom - pojašnjava Državni inspektorat. Prevedeno u eure, kazne se penju do 26.545 eura nšto je jako dobar razlog da ne diramo biljke u prirodi. 

Komentara 7

PO
polymere
09:22 27.08.2023.

Ako hoćete runolist, na Flora artu je bilo za kupiti sadnice. Posadi si sam, jednostavno

DU
Deleted user
09:05 27.08.2023.

Veća kazna za branje cvijeća nego ubojstvo, bolesno društvo...

TR
tratincica68
09:07 27.08.2023.

To pokosim svake godine iza kuce.pa necu valjda dopustit da mi dzungla bude

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije