Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže svoje

Paunovići su bili vlasnici čitavog centra Vukovara

Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
05.05.2014.
u 15:40

Devet godina nakon predaje zahtjeva Paunoviću su vraćena 222 jutra oduzete zemlje (oko 128 hektara), a pravna borba za rodnu kuću traje i danas

Arhitekti agrarne reforme i nacionalizacije poslije Drugog svjetskog rata vjerojatno nisu uopće razmišljali da će rezultat takve politike 50-ak godina poslije dovesti do brojnih problema koji opterećuju građane, pravne osobe ali i samu državu.

Najbolji primjer toga je zabilježba grofa Georga Eltza Vukovarskog kojom je pokrenut postupak povratka oduzete imovine obitelji Eltz. Zabilježba je upisana na više od 500 katastarskih čestica u Vukovaru i okolici, i to u najvećem broju na imovinu ljudi stečenu prije mnogo godina i koji su je godinama uživali. No, zahtjev grofa Eltza nije jedini.

Barunska titula

U lipnju 1997. godine zahtjev za povrat oduzete zemlje i rodne kuće u središtu Vukovara podnio je i Fedor Paunović koji je godinama radio kao odvjetnik i javni bilježnik. Devet godina nakon predaje zahtjeva Paunoviću su vraćena 222 jutra oduzete zemlje (oko 128 hektara), a pravna borba za rodnu kuću traje i danas.

– Sa zemljom nije bilo previše problema, ali je zato ovo što doživljavamo s kućom, u kojoj su rođene tri generacije Paunovića, nedopustivo. Gotovo 17 godina od predaje zahtjeva mi smo i dalje na početku. Godine 2012. dobio sam rješenje o odbijanju zahtjeva za povrat pa sam uložio žalbu. Neću odustati od povrata rodne kuće Paunovićima jer nama i pripada – kaže Paunović. Podsjeća i na slučaj svoga brata Alekse, doktora prava koji živi u Beču, kojemu nikada nije vraćen ni pedalj oduzete imovine pod izlikom da nema hrvatsko državljanstvo, iako je ovdje rođen i završio osnovnu školu. O imovini Paunovića, jedne od najstarijih i najuglednijih vukovarskih obitelji, govori i podatak da su početkom 20. stoljeća u svome vlasništvu imali 4000 jutara zemlje (oko 2300 hektara) i 74 kuće. U njihovu vlasništvu bio je čitav centar Vukovara. Sagradili su i hotel “Grand” koji je poslije nazvan Radnički dom. – Sve to stekao je moj pradjed, trgovac Aleksa Paunović (1824. – 1899.). Nasljeđivanjem, a onda i kroz dvije agrarne reforme prije II. svjetskoga rata, sve je to usitnjeno – objašnjava. Govoreći o nekadašnjim vlasnicima Vukovara i okolice, Paunović kaže i da mu je drugi pradjed bio srpski patrijarh Josif Rajačić koji je poznat i po tome što je ustoličio bana Josipa Jelačića.

Obitelj Eltz će se načekati

Zbog posebnih zasluga za osnivanje Vojvodine, patrijarh Rajačić je od Marije Terezije odlikovan barunskom titulom. – Poslije moga iskustva mogu reći i da obitelj Eltz ne može očekivati brzo vraćanje imovine. Zbog zabilježbe grofa Eltza, sadašnji vlasnici nekretnina kojima je stavljena zabilježba ne moraju previše brinuti. Novi vlasnici, koji su stekli imovinu na zakonit način, zaštićeni su Zakonom o naknadi koji kaže da onaj tko je stekao imovinu na zakonit način ne može snositi štetne posljedice. Zakonski, grof Eltz prvo mora dokazati da je vlasnik svih čestica. Kada dokaže, nadoknadu štete morala bi mu isplatiti država. Hoće li to biti druge nekretnine, obveznice, novac ili nešto četvrto, stvar je dogovora. Za ljude je problem što ta zabilježba u vlasničkom listu stoji sve dok se ne riješi taj slučaj, a to može biti sutra ili će, kao mi, čekati godinama – rekao je Paunović.

>> Grof Eltz uknjižio se na pola Vukovara, građani uznemireni!

Komentara 82

NO
normabel
16:33 05.05.2014.

Nešto opet malo smrdi - ako se u Hrvatskoj primjenjuju s europskim pravom uskladjeni zakoni, znaci li to onda da i u Republici Francuskoj vlasnici dvorca Bastilje i cijele Francuske imaju pravo na nakandu imovine bez obzira sto je buržoazija srušena u revoluciji ili Napoleonovi nasljednici imaju li pravo posjedovati Paris i slične gradove. Ili je to kod nas opet neko zloupotrebljavanje zakonitosti. Ja mislim da bi trebalo prvo rehabilitirati Austro-ugarsku , ukinuti RH, a možda cak i da turski vlastelini traže svoju ocevinu jer je i njihovo vlasništvo oteto. Ja vjerujem, ali nisam siguran, da su Eltzovi i Paunovicevi oteli nečiju zemlju još iz vremena Otomanskog carstva, pa bi u pravnoj državi trebalo vratiti zemlju pravim vlasnicima - Turcima, zar ne ljudi?!

Avatar tupson
tupson
16:02 05.05.2014.

pod hitno osnovati stožer za obranu hrvatskog vukovara od paunovića

Avatar adminjepeder
adminjepeder
16:40 05.05.2014.

Prije par dana je najpozitivniji komentar za Grofa Eltza bio:"ako je njegovo, onda je njegovo, točka". Pitanje je da li za sve vrijede ista pravila, jer ako da onda će pola Hrvatske zemlje će pripasti strancima. P.S. Pola već pripada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije