Naslovnica Vijesti Hrvatska

Paul Vandoren: Sir i vrhnje i moje su omiljeno jelo

EU se brine o svojim građanima, a oni žele jamstva da je hrana koju konzumiraju njihova djeca posve sigurna.
20. listopada 2010. u 11:00 0 komentara 3 prikaza
vandoren
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Poštovane čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, u posljednje se vrijeme pojavilo mnogo nagađanja o tome kakav će utjecaj na hrvatske tradicionalne i izvorne, tzv. domaće proizvode, imati ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Moram odmah priznati da sam i sâm ljubitelj tih ukusnih hrvatskih izvornih proizvoda. Stoga želim ohrabriti javnost da se ne brine jer je posve jasno da jedno od vaših i mojih omiljenih jela – sir i vrhnje – neće nestati. Naprotiv, prilično sam siguran da će zbog svoje posebnosti i originalnosti postati brend čak i na zahtjevnu tržištu Europske unije!

U javnosti se vrlo često pojavljuje kriva percepcija da će EU Hrvatskoj nešto zabraniti. Takva su nagađanja neutemeljena. Tradicionalni proizvodi, primjerice hrvatski sir i vrhnje, na vrhu su europske poljoprivredne proizvodnje i svaka je država članica EU vrlo ponosna što takve prepoznatljive proizvode može imati na svojim lokalnim tržištima, uz bok prerađenoj i „komercijaliziranoj" hrani koja je dostupna u trgovačkim lancima.

Europska unija brine se o svojim građanima, a oni kao potrošači svakako žele imati sva jamstva da je hrana koju oni i njihova djeca konzumiraju posve sigurna.

Od polja do stola
Sigurnost hrane u politici Europske unije svakako je prioritet. U skladu s tim, pravna stečevina EU čvrsto propisuje da, bez obzira na to je li riječ o proizvođačima, prerađivačima ili uvoznicima, svi koji sudjeluju u hranidbenom lancu moraju osigurati da se sva hrana, stočna hrana i sastojci hrane mogu pratiti kroz cijeli lanac, "od polja do stola", tako da svaka tvrtka može identificirati svog dobavljača i tvrtku koju opskrbljuje.

Važno je istaknuti da se proizvođači i prerađivači moraju uskladiti s velikim brojem pravila o specifičnim pitanjima. Svrha tih pravila jest osigurati da hrana bude što sigurnija u tehničkom smislu, informirati potrošače i pružiti im pritom što veći izbor. Ovisno o pitanju, to može značiti da je EU prihvatio jedinstvene standarde ili da su zemlje članice odlučile međusobno priznati nacionalne standarde. Razlike u detaljima neće biti bitne ako je krajnji ishod isti, a hrana za potrošače sigurna.

Udovoljavanje ovim standardima nema međutim smisla ako se hrana proizvodi ili se njome rukuje u nehigijenskim uvjetima. Niski standardi higijene hrane otvaraju mogućnost širenja, primjerice salmonele i listerije, koje mogu uzrokovati otrovanje hranom.

Salmonela je prisutna u nizu prehrambenih proizvoda, npr. sirovim jajima, peradi, svinjetini i govedini. Ona usmrti nekoliko stotina ljudi u godini, a povrh toga, zarazi ih na desetke tisuća.

Prema tome, EU ima specifična pravila o postupanju prema tim opasnostima i opća higijenska pravila vezana za hranu i stočnu hranu, ažurirana posljednjih godina u sklopu preuređenja pravila o sigurnosti hrane. Točno je međutim i da postoji određena fleksibilnost u primjeni zakonodavstva EU, u smislu dopuštanja određenih izuzeća za manje proizvođače, ili one u udaljenim područjima koji opslužuju lokalna tržišta, s obzirom na to da bi nekima od njih trošak ovih mjera mogao ugroziti opstanak.

Proizvođači koji su izuzeti od određenih pravila svoje proizvode mogu prodavati krajnjim korisnicima samo lokalno, i to samo ako proizvodi nose naljepnicu koja navodi da uobičajena pravila nisu primijenjena. No i tada proizvođači moraju poštovati osnovna higijenska pravila kao što su zaštita proizvoda od kontaminacije i propadanja (održavanje hladnoće u lancu).

Nema mjesta panici
Dopustite da istaknem važnost zakonodavstva EU koje će europskim potrošačima napokon omogućiti da na tržištu EU kupuju hrvatske mliječne proizvode i mesne prerađevine s istom razinom povjerenja s kojom kupuju proizvode iz bilo koje druge zemlje članice EU. Europska unija temelji se na raznolikosti, a postojeći zakoni vezani za sigurnost hrane omogućuju da na velikom, europskom tržištu jednako žive sve vrste proizvoda – od industrijskih do tradicijskih proizvoda malih proizvođača – pod uvjetom da su sigurni za zdravlje potrošača!

Najmanja pomoć koju bilo koji grad/lokalna zajednica mogu pružiti svojim proizvođačima jest da im omoguće odgovarajuću infrastrukturu kojom će njihovi proizvodi biti očuvani u savršenu stanju dok ih ne kupimo na tržištu.

Prema tome, uvjeravam vas da nema potrebe za panikom u vezi s „odredbama EU", imajući na umu njihov glavni cilj: zaštitu potrošača i zaštitu proizvođača i njihovih proizvoda.

Da zaključim: ja i moja obitelj, kao i svi moji europski prijatelji, nastavit ćemo kao i dosad uživati u vašim domaćim proizvodima te pošto se Hrvatska pridruži obitelji EU!

Algebra
PRIJAVE TRAJU
Kako do 10.000 eura? Dovoljna vam je odlična ideja za startup
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.