Naslovnica Vijesti Svijet

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve protiv diskriminacije homoseksualaca

Patrijarh Kiril na susretu s Jaglandom, generalnim sekretarom organizacije za ljudska prava Vijeća Europe, iznenadio založivši se protiv diskriminacije istospolne ljubavi
27. prosinca 2009. u 16:18 15 komentara 9 prikaza
kiril
Foto: AFP/Pixsell

Patrijarh Kiril, relativno novi, reformatorski orijentirani poglavar Ruske pravoslavne crkve, proteklog tjedna mnoge je iznenadio založivši se protiv diskriminacije homoseksualaca. 

– Prihvaćamo čovjekovu slobodu izbora, uključujući i spolnu orijentaciju. To je osobna stvar pojedinca – izjavio je Kiril tijekom moskovskog susreta s Thorbjorno Jaglandom, generalnim sekretarom organizacije za ljudska prava Vijeća Europe.

Homoseksualnost je u Rusiji dekriminalizirana još 1993. godine, no i danas se tu državu smatra jednom od najhomofobičnijih u Europi. Represiju nad homoseksualcima provodili su i provode neki od najistaknutijih ruskih političara poput Jurija Lužkova. Moskovski gradonačelnik ne jednom je dao pendrecima rastjerivati gej aktiviste, nazvavši njihove programe sotonističkima. I strukture samog RPC-a često su optuživane za širenje nesnošljivosti i poticanje pseudopatriotskih nasilničkih udruga. Kirilov prethodnik, lani preminuli Aleksej II, homoseksualnost je nazivao bolešću uspoređujući ju s kleptomanijom.

Novi patrijarh ipak je naglasio kako religiozne tradicije gotovo svih naroda svjedoče da se homoseksualnost smatra grijehom.  No Kiril se protivi kažnjavanju tog 'grijeha'.     

  – Zato smo istupali i istupat ćemo protiv svakog obespravljivanja osoba netradicionalne spolne orjentacije – tvrdi  Kiril. Pa ipak, drži kako istospolne zajednice ne bi trebalo smatrati jednakima heteroseksualnim brakovima.

Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
Recept za uspjeh
Vlasnik najmodernije farme svinja: Godišnje uzgojim 6000 svinja. Poduzeo sam sve da ih zaštitim

A1 izdvaja za Vas

  • nikator:

    to on govori iz osobnog iskustva

  • orisis:

    baby ,Zemlja je prenapuchena ,a nema pravednog raspodjela bogatstva.Uputstva za neumjereno razmnozhavanje danas su postala zlochinachka...

  • -obrisani-:

    Ono je veoma jasno osudjeno u Bibliji i u Kuranu.. B-a-b-y-l-o-n je napisao/la: - Kao da su ti te knjige pisali neki strucni i pametni znastveni medicinari pa se pozivas na njih. !