Naslovnica Vijesti Hrvatska

Patrijarh Irinej stigao u Zagreb, sutra s kardinalom Bozanićem

Formalni povod dolaska patrijarha Irineja u Zagreb otvaranje je nove zgrade pravoslavne gimnazije "Konkatakuzine Katarine Branković" i posvećenja hrama sv. Save u sklopu gimnazije i njezina pastoralnog centra
07. lipnja 2012. u 14:44 129 komentara 468 prikaza
patrijarh Irenej (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (Gavrilović) nije bio još ni zakoračio za zagrebački asfalt, a njegov je posjet bio najavljivan kao povijesni. Danas se taj dan doista i zbio, kada je patrijarh Irinej stigao u Zagreb u 11 sati i kada ga je u pravoslavnoj bogomolji Sv. Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba dočekalo nekoliko stotina vjernika predvođenih domaćinom mitropolitiom zagrebačko-ljubljanskim i cijele Italije Jovanom (Pavlovićem), a hrvatska će povijest zabilježiti da je prvi puta poglavar Srpske pravoslavne crkve došao s cijelim Svetim arhijerejskim sinodom, tj. pandanom civilnoj vladi.

Formalni povod dolaska patrijarha Irineja u Zagreb otvaranje je nove zgrade pravoslavne gimnazije "Konkatakuzine Katarine Branković" i posvećenja hrama sv. Save u sklopu gimnazije i njezina pastoralnog centra, a ključni će biti susreti patrijarha s predsjednikom i premijerom Hrvatske te napose s kardinalom Josipom Bozanićem i biskupima Stalnoga vijeća HBK, kako bi se dao zamah katoličko-pravoslavnom dijalogu, koji je zamro zbog srpske agresije i rata na Hrvatsku.

Obraćajući se vjernicima na liturgiji po dolasku patrijarh Irinej im je poručio da svoju vjeru "čuvaju i da je žive, ali ne samo jezikom i umom, nego i životom", a za otvaranje nove školske zgrade rekao je kako se radi o početku brige za mlade "kako bi se riječ Božja prenosila preko škola, da oni koji ulaze u život i obrazuju se mogu kulturno i duhovno živjeti svoj život na ovim prostorima".

- Radujemo se vašem dolasku i molimo se Bogu da vaš posjet bude ne samo od povijesnog značaja, nego da to bude posjet mira i ljubavi, da svjedočimo evanđelje Gospodina našega Isusa Krista. Neka Bog blagoslovi ono što radimo na dobro naše Crkve i našeg naroda i da tako kršćanskim životom unosimo mir i Božju volju među ljude - rekao je mitropolit Jovan (Pavlović) pozdravljajući prvog čovjeka SPC.

Inače, ovo je drugi posjet patrijarha Irineja Zagrebu, kojega je posjetio u jesen 2011. isključivo u sklopu posjeta Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj, premda se susreo i s učenicima gimnazije "Katarina Branković". Prije njega, Zagreb je posjetio 1999. njegov prethodnik patrijarh Pavle, koji se, nakon ratnih zbivanja u kojima su svećenici i episkopi SPC napustili Hrvatsku, susreo i s ondašnjim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  Patrijarh Irinej stigao u Zagreb da balkanci uz Boga i domoljublje pomoču crkvenih vrhova na summitu procjene ko je u zadnjem ratu više klao i silovao i ko sada na haškom sudu ima više nevinih vitezova u liku robijaša..

 • Avatar Daniel ZG
  Daniel ZG:

  jel ponio svetu lopatu?

 • Ugo Kajvez:

  Volio bih da mi jedna i druga crkva odgovori koje je vjere Bog ? ............