Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPC

Patrijarh Irinej prihvatio poziv Vatikana za posjet papi Franji

patrijarh Irinej
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
12.08.2014.
u 08:32

- U tijeku su diplomatski pregovori u vezi s načinom organiziranja ovog posjeta, što nije baš najjednostavnije, znajući programe pape Franje, a i njegove svetosti, patrijarha Irineja - rekao je biskup dr. Ladislav Nemet

Zrenjaninski biskup dr. Ladislav Nemet potvrdio je novosadskom dnevniku Dnevnik da je patrijarh srpski Irinej pozvan da u Vatikanu posjeti papu Franju te otkrio da su Sinod, najviše tijelo Srpske pravoslavne crkve i poglavar SPC-a prihvatili poziv.

Vrh SPC-a prihvatio je poziv Vatikana iako već godinama i desetljećima, najviše pod pritiskom Ruske pravoslavne crkve, odbija pozvati u Srbiju poglavare Katoličke crkve iako su neki, poput pape
Ivana Pavla II., izrazili želju za posjetom katoličkim vjernicima u Srbiji.

"Ogroman korak naprijed"

-  I svi nazočni članovi Svetog sinoda, a i izaslanstvo Svete stolice, bili su suglasni kako do tog posjeta treba svakako doći. Sada su u tijeku diplomatski pregovori u vezi s načinom organiziranja ovog posjeta, što nije baš najjednostavnije, znajući programe pape Franje, a i njegove svetosti, patrijarha Irineja - rekao je biskup dr. Ladislav Nemet, a komentirajući činjenicu da u Saboru Srpske pravoslavne crkve nema suglasja o eventualnom papinu posjetu Srbiji, što otvoreno podržava srpska vlast, sadašnja, a i prošle, dodao je da bi Irinejev posjet Vatikanu "bio svakako ogroman korak
naprijed u svakom pogledu".

- Vrijeme je da se neke teme skinu s dnevnog reda jednom zauvijek i razmotri razvoj shvaćanja sabornosti, koji je od dolaska pape Franje u Vatikan u punom razvoju u Katoličkoj crkvi. Takav jedan susret će svakako pružiti mogućnost za razgovor i na bolne teme, koje se tiču više Republike Srbije i Hrvatske, a manje Katoličke crkve, kao što su Drugi svjetski rat i događaji nakon njega - ocijenio je zrenjaninski biskup Nemet. Radikalnije struje u SPC-u, a njima se, čini se, priklonio i aktualni patrijarh Irinej, postavljaju kao uvjet dolaska pape u Srbiju da se prvo pokloni žrtvama u Jasenovcu i ispriča Srbima.

Glasnogovornik Beogradske nadbiskupije, velečasni Milutin Novaković podsjeća kako u ime SPC-a o eventualnom pozivu papi konačnu odluku ne donose patrijarh i Sinod, već Sveti arhijerejski sabor, crkvena skupština, koji čine svi srpski episkopi, a "među njima je veliki broj onih koji na papin posjet ne gledaju blagonaklono, kao i onih koji drže da još nije sazrelo vrijeme".

>>Patrijarh Irinej: Zbunjuje nas velika borba protiv ćirilice u Hrvatskoj

>>Vatikan uputio poziv srpskom patrijarhu Irineju da posjeti papu Franju?

Komentara 15

ES
esasa
10:40 12.08.2014.

Patrijarhova poseta vatikanu ne znači gotovo ništa, osim uspostavljanja nekih diplomatskih odnosa. A o nekom dolasku Pape u Srbiju svakako nema govora.

Avatar blagoje
blagoje
09:46 12.08.2014.

ako mislite da na istu foru uzvratne posete dovedete papca u srbiju , vrlo ste se zaj..ali... jedino ako ocete ustanak u srbiji i ovako narod samo sto nije puko...irineja su dovele neke sluzbe da bi se unijacenje pokrilo ekumenizmom i sl. ali nije narod blesav ...

Avatar abraham73
abraham73
09:35 12.08.2014.

staces tamo jadan nebija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije