Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskušenja za srbe

Patrijarh Irinej kritizira Bozanićev istup u Vukovaru

irinej
Jurica Galoić/PIXSELL
04.05.2013.
u 09:44

Tko, za Boga miloga, može pretendirati na monopol u stradanju i na neprikosnoveni status žrtve, pita se

U velikom intervjuu beogradskim Večernjim novostima, patrijarh Irinej koji slovi za umjerenog visokodostojnika Srpske pravoslavne crkve, dotaknuo se i kardinala Josipa Bozanića i njegova nedavnog istupa u Vukovaru gdje je govorio o žrtvama, onima koji su rušili grad i ćirilici. O tom je govorio odgovarajući na novinarsko pitanje kako "Kosovo, nažalost, nije jedino mjesto iskušenja Srpske crkve i naroda, problema ima i u Hrvatskoj, Makedoniji, pa i Crnoj Gori" te da li postoji način kako bi se smanjio pritisak "koji se na narod i Crkvu vrši u susjednim državama".

- Sva iskustva u navedenim državama na svoj način su bolna. U današnjoj Republici Hrvatskoj, koja je jednom nogom u Europskoj uniji, čak i pojedini vjerski predvodnici potiču kršenje elementarnih ljudskih prava svojih sugrađana, pravoslavnih Srba, kao što su pravo na povratak i siguran život, ravnopravnost u zapošljavanju, pravo na vraćanje kuća, stanova i druge otete imovine, pravo na ime, jezik i pismo... U vezi s ovim posljednjim, što reći na javno istupanje jednog od najuglednih i najutjecajnih ljudi u tamošnjem rimokatiličkom episkopatu kojim se pruža potpora nečuvenom zahtjevu šovinističkih grupa da se zabrane srpski ćirilični natpisi u Vukovaru, gradu u kojem i danas živi mnogo Srba? Tko, za Boga miloga, može pretendirati na monopol u stradanju i na neprikosnoveni status žrtve? Zaista, nevjerojatno! Naša braća rimokatolici u Srbiji imaju sva prava, kao i mi. Mi se za to zalažemo neodstupno - rekao je patrijarh Irinej.

>>'U Vukovaru su na prvom mjestu oni koji su gradili, a ne razarali'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije