Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na slobodi

Pastora zbog kojeg su 'zaratili' Erdoğan i Trump pustili iz zatvora

Andrew Brunson
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
12.10.2018.
u 23:15

Američki je pastor Andrew Brunson pušten na slobodu te se uputio u SAD

Nakon što su na margini zasjedanja Opće skupštine UN-a razgovarali predsjednici Donald Trump i Tayyip Erdoğan, kako je nužno smanjiti tenzije između dvije zemlje, koje su nastale zbog zatvaranja američkog pastora Andrewa Brunsona, danas je nakon ročišta na sudu u turskom gradu Izmiru, sud ukinuo kućni pritvor za pastora. Neki su mediji izvjestili da se odmah nakon presude i uputio avionom kući u SAD. Prije izricanja presude pastor Brunson je sucu kazao kako “voli Tursku te da je nevin i samo želi pravdu”.Turska zauzvrat očekuje da će Washington ukinuti sankcije koje je uveo protiv dva ministra turske vlade, pravosuđa Abdulhamita Güla i unutarnjih poslova Süleymana Soylua.

Američki pastor Andrew Brunson bio je, pod optužbom za terorizam i špijunažu, u pritvoru u Turskoj od listopada 2016. što je podiglo napetosti u odnosima između Turske i Sjedinjenih Država, koji su već dosegli kritičnu točku zbog potpore Washingtona kurdskim milicijama u Siriji.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Andrew Brunson neupadljivi je protestantski svećenik koji je 1993. iz SAD-a stigao u Tursku s misionarskom namjerom, što je i činio pune 24 godine, odjednom je postao uzrokom žestoke diplomatske krize između dvije inače prijateljske zemlje. Brunson koji je samo htio produljiti svoju vizu, 7. listopada 2016. bio je uhićen, i to nekoliko mjeseci nakon neuspjelog puča u Turskoj i usred vala uhićenja koja su zahvatila javne službe, pravosuđe, vojsku i policiju.

Američko ministarstvo financija zbog uhićenja Brunsona nametnulo je sankcije turskim ministrima pravosuđa Abdulhamitu Gülu i ministru unutarnjih poslova Süleymanu Soyluu, nakon čega je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio Ankari oštrim sankcijama u slučaju da ne puste američkog pastora. SAD je Turskoj zatim uveo carine, što je negativno utjecalo na njezinu ekonomiju.

Brunson, koji ima obiteljske korijene u Sjevernoj Karolini, prethodno je služio 20 mjeseci u turskom zatvoru, a prijetilo mi je i 35 godina zatvora, da je bio osuđen. Njegovi su pristaše rekli da su optužbe protiv njega apsurdne.

– On nije oružani terorist koji pokušava svrgnuti bilo koju vladu – izjavila je njegova kći Jacqueline Brunson Furnari.

Pogledajte i video o vojnom avionu F-35:

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
02:10 13.10.2018.

Cak i intelektualnim buzdovanima poput Erdoganapamet ponekad dodje iz guzice u glavu....

IB
ibiza
22:41 13.10.2018.

ma kada ameri zategnu gotovo je

Avatar Foton
Foton
02:03 14.10.2018.

Nekad sae sve rjesavalo vojnim sukobima. Danas novcem, Ameri zavrnu pristup svjetskim banakama, kao na pr Turcima i Rusima i gotov si. Mozda ne odmah, ali za par mjeseci ili koju godinu. Turci se opametili za 2, 3 tjedna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije