Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasan po okolinu

Pastir iz Mozambika mogao bi godinama liječiti TBC u bolnici

pastir
Arhiva VL
16.03.2010.
u 14:23

Pastir za kojim je raspisana potraga tvrdi da je dobro i da je išao u Češku, no liječnici kažu da će oporavak trajati.

Philimon Zandamela, 34-godišnjak iz Mozambika, koji se u Hrvatskoj skrasio kao pastir, uhićen je na graničnom prijelazu Macelj na povratku iz Češke te hitno prevezen u Bolnicu za plućne bolesti i tuberkulozu u Klenovniku kraj Ivanca, u kojoj će se liječiti od tuberkuloze.

Išao trudnoj Čehinji

Podsjetimo, šibenska policija prije dva mjeseca raspisala je potragu za pastirom zbog izbjegavanja liječenja zaraznog TBC-a, odnosno bijega s prisilne hospitalizacije u Općoj bolnici Šibenik. Pastir je u Drniš došao trbuhom za kruhom odmah poslije Domovinskoga rata kao djelatnik izraelske tvrtke za razminiranje. Dalmatinski krš, kaže, odmah ga je osvojio, ali i jedna Drnišanka s kojom se i oženio i dobio dvoje djece. No 2004. se rastavio. Zvijezda “Mjenjačnice” Roberta Knjaza i utrka magaraca u Tisnom tvrdi da je dobro i da uzima potrebne lijekove.

– Čemu panika? Sve je ovo velik nesporazum. Nisam ja pobjegao, istina, bio sam u bolnici, ali liječnici su me pustili na kućnu njegu s lijekovima. U siječnju sam doznao da mi je djevojka trudna pa sam morao k njenim roditeljima u Češku. Moj je jedini grijeh što nisam prije puta skupio lijekove, ali zato sam ih kupio u Češkoj – rekao je.

Pacijenti iz cijele Hrvatske

No, situacija je znatno ozbiljnija, doznajemo u bolnici u Klenovniku. Liječnik subspecijalist-pulmolog dr. Vlatko Pavlić kaže da pacijent leži u sobi s još nekoliko tuberkuloznih bolesnika, pokretan je i kreće se u krugu bolnice. Dakako, zbog vlastita i zdravlja drugih ljudi on to ne bi smio činiti, no u tome ga se ne može spriječiti, jer klenovnička bolnica ustanova je otvorena tipa, u kojoj se od TBC-a liječe bolesnici iz cijele Hrvatske i dijela BiH.

– Pacijenta smo odmah podvrgnuli obradi na BK, specijalističkim pretragama na tuberkulozu. Riječ je o analizi ispljuvka na bacil TBC-a i o rendgenskom snimanju. Ovisno o nalazu, pacijentu će se odrediti terapija – kaže dr. Pavlić te dodaje da je bolesnik došao s pozitivnim radiološkim nalazom na tuberkulozu.

Ovisno o nalazima i tipu bolesti, pacijenta očekuje liječenje u bolničkoj ustanovi najmanje dva do tri mjeseca, a ustanovi li se da je riječ o rezistentnoj tuberkulozi, liječenje bi moglo trajati godinama.

Komentara 6

BI
bizzwizz05
14:36 16.03.2010.

zar nije on imao dvoje troje djece u drnišu,? philimone, philimone a ko će svu tu djecu prehranit, nije ti ovo njemačka, pa da se od soc. pomoći može živit

AM
amarila
16:04 16.03.2010.

Taj ce izgleda posijati dijecu po cijeloj Europi!

OB
-obrisani-
22:36 16.03.2010.

More se sve ,evo kad Romskoj dijeci ima po 4500 eu, i kad se mogu džamije pravit od 8 milliona Eu ,šta fali našem crnom čobanu dati doživotno liječenje,njemu i njegovoj široj obitelji svaka mu čast baš je čovik zna di će doć,daj treba nam još takvih još bit će nas više hahahgahahahaha .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije