Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje

Paška čipka i licitarsko srce zlatom utkani u unikatni nakit

'                               '
Foto: ''
1/5
04.03.2011.
u 14:31

Za izradu takva nakita nema stroja, sve se radi ručno, kaže Boris Vrančić, a njegov sin Hrvoj oživio je paški nakit

Samo je neupućene iznenadilo kada su u prijenosu svečanosti dodjele Zlatne kune HGK objavljeni nazivi proizvoda koji mogu nositi naziv Izvorno hrvatsko i među njima čuli ime Zlatarske radionice Vrančić iz Zaboka za tradicijski paški nakit. U vrijeme kada naši kupci odlaze u Tursku i slične zemlje po nakit, a u našim se prodavaonicama nude jeftine drangulije i suveniri s istoka, lijepo je čuti da imamo majstore koji su sposobni izraditi filigranske ukrase iz plemenita metala i uz to prodati priču koja kupcu približava kupljeni predmet.

Još nije u prodaji

Za sada njihova nakita još nema na prodajnim mjestima u našim turističkim središtima pa smo obitelj Vrančić posjetili u njihovoj radionici u Zaboku, preko puta Vatrogasnog doma. Početak njihova rada seže u šezdesete godine prošloga stoljeća. Boris Vrančić polako je razvijao svoj zlatarski obrt da bi mu se 2001. priključio sin Hrvoj, koji je izučio za zlatara kod zagrebačkog majstora Stjepana Popeka. – Ja izrađujem baš paški nakit, radim ono što sam naučio o filigranu. Htio sam napraviti nešto posebnije i oživili smo nakit koji je već nestao. Iz Kolana na Pagu dobili smo 150 godina star originalni nakit prema kojemu smo dizajnirali naše naušnice, narukvice i ostali nakit – kaže nam Hrvoj i iznosi na pladanj prekrasne ukrase izrađene njegovim rukama. Na zidu je uvjerenje da je Zlatarska radionica Vrančić obrt s tradicijom, za linije nakita Pag i Licitar. Eto, tu je tajna njihova umijeća i dokaz da priznanje HGK nije došlo slučajno, a traženje novih proizvoda za tržište natjeralo je Vrančiće u nove projekte.

Izvorni nakit

– Stanje u zlatarstvu je loše. Počeli smo razmišljati kaj i kako dalje pa smo krenuli s nakitom s Paga, a to još nitko nije napravil, taj njihov izvorni nakit u zlatu. Za to nema stroja, sve se radi ručno – informirao nas je Boris Vrančić. Objasnio nam je da i za liniju Pag i za licitarsko srce sada pripremaju odgovarajuće kutije i pregovaraju s trgovcima, i to će trajati do početka ljeta, do kada će se predstaviti na Pagu i drugim jadranskim turističkim središtima, od Dubrovnika do Zadra. Za more i kontinent bit će zanimljiv i nakit inspiriran crvenim licitarskim srcima, zaštićenim suvenirom Hrvatskoga zagorja, jednako kao i poznata paška čipka.

– S licitarskim srcem krenuli smo prije više od godinu dana, ali to je proces koji traje. Morate imati ideju i znati kako ga napraviti da bi se prepoznao kao licitar. I tu imamo priču, imat ćemo kutijicu koja će kupcima "objasniti" kakav je to nakit i kak je napravljen – govori nam Boris.

Na lijepo dizajniranim kutijicama boje slonove kosti je logo radionice i crtež čipke, odnosno licitarskoga srca. Kada stigne u prodavaonice, bit će to nova prilika za predstavljanje Hrvatskoga zagorja i njegove bogate tradicije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije