Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna najpoznatijeg portreta

Veliko otkriće znanstvenika o Mona Lisi!

mona lisa iz Islewortha (1)
Foto: Reuters/Pixsell
08.12.2015.
u 09:48

Francuski znanstvenik Pascal Cotte tvrdi da Mona Lisa skriva još jedan portret, a do ovog otkrića došao je pomoću tehnologije reflektivnog svjetla LAM kojom već deset godina proučava umjetnine

Čuvena slika Leonarda da Vincija ne prestaje intrigirati stručnjake koji na temelju detaljnih analiza donose dosad nepoznate zaključke. Jedan od njih je i francuski stručnjak Pascal Cotte koji tvrdi da Mona Lisa u sebi skriva još jedan portret, prenosi BBC.

Do ovog zaključka Pascal je došao pomoću tehnologije reflektivnog svjetla kojom već deset godina proučava umjetnine. On, naime, tvrdi da je rekonstrukcijom jednog od najslavnijih djela Leonarda da Vincija ispod površine otkrio još jednu sliku. Do novog otkrića došao je pomoću tehnike LAM koju je sam razvio i za koju tvrdi da može puno bolje prodrijeti u umjetnička djela od ostalih tehnika.

-Sada možemo analizirati što se točno događa unutar slojeva boje i možemo skinuti sve slojeve slike. Time možemo rekonstruirati svu kronologiju stvaranja slike- kazao je francuski znanstvenik. 

Umjesto slavnog pogleda na jednom od najvećih remek djela u povijesti, na portretu koji je pronađen nema tragova zagonetnog  pogleda koji ljubitelje umjetnosti intrigira već 500 godina.

Cotteove tvrdnje o postojanju još jednog portreta unutar Mona Lise pariški Louvre, u kojem se čuvena slika nalazi, odbio je komentirati, a njegovo otkriće podijelilo je znanstvenike diljem svijeta. 

Inače, vjeruje se da je Mona Lisa nastala između 1503. i 1517. kada je Leonardo živio i radio u Firenci.

>>Otkrivena tajna osmijeha: Mona Lisa je bila feministica?

>>Mona Lisa ima lice muškarca, lice Ivana sa Posljednje večere

Komentara 4

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
11:56 08.12.2015.

a jel moze to svjetlo skinit odjecu...e to bi bila vjest...mona liza pokazala lijevu dojku...takav naslov i pase uz ovakve novine...ovako je previse znanstveno...

Avatar rashomonn
rashomonn
13:55 08.12.2015.

Ništa neobično za taj period.Ukoliko poručitelj portreta nije bio zadovoljan odbijao bi platiti i preuzeti sliku pa su slikari koji su uglavnom bili lošeg materijalnog stanja islikana platna nanovo koristili.Mnoga poznata dela ispod imaju tzv. fantome.

Avatar @promatrač
@promatrač
12:35 08.12.2015.

Čovjek nije imao praznog rezervnog platna pa uzeo što je imao. Gdje je tu mjesto nekoj senzaciji ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije