Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAJEDNIČKA OPERACIJA

Partnerstvo SOA-e i kibernetičkog tima SAD-a: Obavještajci lovili negativce na hrvatskim mrežama

Cyber kriminal sve je češća pojava
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
21.08.2022.
u 22:30

U kibernetičkoj sigurnosti “lov” označava proaktivnu kibernetičku obrambenu aktivnost kako bi se pronašle i umanjile prijetnje

Tim elitnih obrambenih kibernetičkih stručnjaka iz Kibernetičkog zapovjedništva SAD-a - USCYBERCOM boravio je u Hrvatskoj gdje je, u suradnji sa SOA-om i u dogovoru s Vladom RH, provodio zajedničku operaciju tzv. lova na zloćudne kibernetičke aktivnosti na vitalnim hrvatskim mrežama, izvijestila je na svojim stranicama Sigurnosno-obavještajna agencija.

– Ova vrsta partnerstva u kibernetičkoj sigurnosti je neophodna u današnjem svijetu jer proširuje naš doseg i sposobnosti – ustvrdio je Daniel Markić, ravnatelj SOA-e, te dodao: – Suočavamo se s istim protivnicima i prijetnjama u kibernetičkom prostoru kao i naši partneri te ovakvim zajedničkim operacijama dobivamo i dijelimo vrijedna znanja o kibernetičkoj otpornosti koja je postala ključan cilj nacionalne sigurnosti.

Kibernetička obrana

Američki tim, sastavljen od vojnih i civilnih stručnjaka, radio je zajedno sa stručnjacima iz SOA-ina Centra za kibernetičku sigurnost, a lovili su zloćudne aktivnosti na prioritetnim mrežama važnim za nacionalnu sigurnost. U kibernetičkoj sigurnosti tzv. lov označava proaktivnu kibernetičku obrambenu aktivnost kako bi se pronašle i umanjile prijetnje koje nisu detektirane na mrežama i sustavima. Pri tome američki timovi ne rješavaju prijetnje na partnerskim mrežama, nego omogućuju i pomažu partnerima u otkrivanju i otklanjanju pronađenih prijetnji. Vođa američkog tima, čije ime se ne može otkriti iz sigurnosnih razloga, rekao je: “Za nas se tu ne radi samo o lovu na partnerskim mrežama u potrazi za sličnim prijetnjama na našim mrežama i korištenju tog znanja u obrani naših nacionalnih mreža. Radi se i o osobnim vezama koje smo izgradili i partnerstvu koje može samo rasti. Bio sam impresioniran razinom organizacije, vidljivosti i proaktivnosti SOA-ina Centra za kibernetičku sigurnost dok smo sjedili rame uz rame loveći negativce”, prenosi SOA.

Daniel Markić
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

– Bila nam je čast poslati neke od naših najboljih obrambenih operativaca u Hrvatsku kako bi zajedno s našim partnerima lovili zajedničke prijetnje. Želimo donijeti ekspertizu i sposobnosti partnerskim nacijama dok prepoznajemo kibernetičke protivnike koju mogu ugroziti našu naciju – istaknuo je američki general-bojnik William J. Hartman, zapovjednik kibernetičkih namjenskih snaga, i dodao: – Naši timovi se ne vraćaju samo s uvidom koji jača naše obrane, nego i s uspostavljenim profesionalnim odnosima koji će nastaviti rasti.

Obučeni da prepoznaju mete

Voditelj američkog tima kibernetičkih namjenskih snaga protiv ruskih prijetnji izjavio je: “Ovi obrambeni operativci su lovci, obučeni da prepoznaju ponašanje svojih meta. Oni su stručnjaci u potrazi za takvim metama i u otkrivanju njihova ponašanja i njihovih najzloćudnijih prikrivenih tehnika. Mi dijelimo te informacije s našim partnerima kako bi i oni mogli djelovati na svojim mrežama.”

– Međunarodna partnerstva su ključna za prevenciju brojnih državno sponzoriranih kibernetičkih napada i napada koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Što su izazovi kibernetičkoj sigurnosti složeniji, to naš odgovor na njih mora biti sveobuhvatniji – naglasio ravnatelj D. Markić. USCYBERCOM-ove namjenske snage redovito provode tzv. operacije lova u cijelom svijetu. SAD je do kolovoza 2022. operaciju proveo 31 put u 17 država na više od 50 partnerskih mreža.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
07:40 22.08.2022.

Sve bi to bilo super da se djelatnici SOA ne druže sa kriminalcima i da im ne odaju informacije o istragama.

PR
prokurator
00:03 22.08.2022.

toliko riječi, a niti jedna o tome što je zapravo prijetnja zbog koje su ameri došli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?