Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crni scenariji CIA-e

Partneri Kina i SAD jedina nada da će naš planet biti dobar za život

Jintao i Obama (1)
AFP/Pixsell
16.07.2012.
u 20:24

Svijetu uskoro prijeti dezintegracija, odnosno opći nedostatak političke volje u rješavanju globalnih problema, što može dovesti do međudržavnih sukoba i gurnuti nas u ponor.

Svijetu prijeti dezintegracija, odnosno opće odsustvo političke volje u rješavanju globalnih problema što može uzrokovati međudržavne sukobe i gurnuti nas u ponor, upozorila je CIA. Nacionalni obavještajni savjet (NIC), ogranak CIA-e, izradio je izvješće “Globalni trendovi 2030”.

Najavljuju novu tehničku revolucija koja bi mogla promijeniti međunarodne odnose, širenje genetski modificirane hrane, futuristički 3D printer, umjetno poboljšanje funkcije mozga, ljudsko kloniranje... Predviđaju tri scenarija za 2030.: vraćanje na staro, suradnju i dezintegraciju. Scenarij “vraćanje na staro” predviđa povratak na “predamerički” svijet i nestabilnost prve polovice 20. stoljeća. “Suradnja” opisuje “bratski svijet” predvođen Kinom i SAD-om, čija bi suradnja mogla pokrenuti novo zlatno doba međunarodnih odnosa.

Ključne riječi

Komentara 19

UK
Ugo Kajvez
21:39 16.07.2012.

Uahahahahaha .............. kako sam se dobro nasmijao ovom besmislenom naslovu, ................ uahahahaha ........... . Pa ovo dvoje jedva čekaju da jedan drugome zabije nož u leđa !!! ..............

PA
patria
21:48 16.07.2012.

NASTAVAK: U tom razdoblju snažnih promjena izazvanih gospodarskim prosperitetom se očekuje nužan i neizbježan prelazak na demokraciju kao jedini politički i društveni sustav koji će omogućiti daljnji još veći napredak i očuvanje već postignutih rezultata. Kao poželjan model se navodi upravo američki model kao najprilagodljiviji gospodarskim i sigurnosnim potrebama jedne globalne velesile kakva će Kina već u relativno skoroj budućnosti biti, u suprotnom prijeti opasnost usporavanja razvoja, društvenih nestabilnosti i kolosalnoga sloma sličnoga sovjetskom početkom devedesetih. SAD se ocjenjuje i kao logičan glavni gospodarski i sigurnosni partner u predstojećem razdoblju barem do sredine stoljeća, i to usprkos tome što se očekuje snažan porast moći i utjecaja i nekih drugih zemalja koje također postaju novi veliki igrači na globalnoj sceni. Dakle treba težit još snažnijem međusobnom povezivanju i uvažavanju umjesto obostrano štetnoj i nepotrebnoj konfrontaciji.

HR
hrvoje1932
21:25 16.07.2012.

Tkonam nesto objasnjava u vom napieu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije