Naslovnica Vijesti Svijet

Izbori u Izraelu: Ako pobijedi, Netanyahu bi mogao pokrenuti oružani obračun

Premijeru Benjaminu Netanyahua prijete optužnice za vrlo ozbiljnu korupciju tako, a mnogi govore da će on napraviti sve da ponovno postane premijer zato što mu u protivnom prijeti sudski proces koji će sigurno rezultirati zatvorskom kaznom.
17. rujna 2019. u 11:16 1 komentara 347 prikaza
Benjamin Netanyahu i Benny Gantz
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Danas su birači u Izraelu izašli na parlamentarne izbore, druge u samo pet mjeseci. Na izborima u travnju po 35 mjesta u parlamentu imao je Likud premijera Benjamina Netanyahua i Plavo-bijela koalicija desnog centra koju predvodi bivši glavni zapovjednik izraelskih oružanih snaga Benny Gantz.

BITKA NA IZBORIMA Izrael na prekretnici: Ključ izbora u rukama desničara koji je Hrvatskoj prodavao avione

Iako je Netanyahu imao vrlo oštru ultrakonzervativnu i nacionalističku kampanju, kojom je dominirao medijskim prostorom, ankete pokazuju da su ove dvije najveće političke snage ponovno izjednačene i da će koalicijski potencijal biti presudan za formiranje vlade. To Netanyahuu nije uspjelo nakon izbora u travnju. 

Netanyahu je vodio izrazito negativnu kampanju. Glavni adut za privlačenje ultraortodoksnih, konzervativnih i nacionalistički usmjerenih  birača bila je najava aneksije trećine palestinske Zapadne obale i to odmah nakon što osvoji novi mandat. Okomio se i na izraelske Arape, koji su se za ove izbore udružili u koaliciju, nazvavši ih petokolonašima koji podrivaju same temelje židovske države. Postoje i neke indicije da je Netanyahu najavio novi oružani obračun s Palestincima iz Pojasa Gaze  odakle se često ispaljuju rakete na izraelski teritorij.

Benjamin Netanyahu i Benny Gantz
1 / 3

Takvim obećanjima Netanyahu želi zadržati stare koalicijske partnere, prvenstveno ultraortodoksnog jastreba Avigdora Liebermana koji je svojim odbijanjem da stupi u koaliciju s Likudom onemogućio trenutnom premijeru da formira vladu, zbog čega je i došlo do prijevremenih izbora.  Netanyahuu iz pozadine pomaže i američki premijer Donald Trump najavama  o novom mirovnom planu između Izraela i Palestinske samouprave, kojemu je temelj upravo aneksija trećine Zapadne obale.

Ankete pokazuju da bi koalicija arapskih stranaka mogla osvojiti značajan broj mjesta u Knessetu i da bi upravo njihovi zastupnici mogli biti jezičac na vagi u korist Bennyja Gantza koji je biračima obećao da će demokracija u Izraelu pod njegovim vodstvom krenuti u potpuno drugačijem smjeru.  

A on sa svojom Plavo-bijelom koalicijom, predizbornu kampanju je koncentrirao na osobnost i moralni profil Netanyahua, najdugovječnijeg premijera u povijesti Izraela. Premijeru, naime, prijete optužnice za vrlo ozbiljnu korupciju tako, a mnogi govore da će on napraviti sve da ponovno postane premijer zato što mu u protivnom prijeti sudski proces koji će sigurno rezultirati zatvorskom kaznom.  

Benjamin Netanyahu Najavio aneksiju Netanyahu: Jamčim da će Izrael ostati na tom teritoriju zauvijek

Odmah nakon zatvaranje birališta u 22 sata (19 sati po srednjoeuropskom vremenu), bit će objavljene izlazne anketa, a u tom trenutku mogu započeti i koalicijski pregovori. Ako se ponovi situacija iz travnja, i ako nitko ne bude mogao skupiti dovoljno ruku u Knessetu za formiranje nove vlade, Izrael bi mogao potonuti u ozbiljnu političku krizu koju će biti izuzetno teško razriješiti. 

Pogledajte video: Pogledajte kako je ruski lovac presreo švedski istraživački avion koji je letio iznad Baltika

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • Toni66:

    "prijeti sudski proces za korupciju pri pokušaju prodaje f16 aviona koji će sigurno rezultirati zatvorskom kaznom.