Naslovnica Vijesti Svijet

Pariz od Airbnba traži 12,5 milijuna eura zbog nelegalnih oglasa

Grad Pariz tuži Airbnb zbog objavljivanja 1.000 nelegalnih oglasa za iznajmljivanje smještaja, što bi američku kompaniju moglo koštati 12,5 milijuna eura
11. veljače 2019. u 09:32 1 komentara 240 prikaza
Eiffelov toranj
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Grad Pariz tuži Airbnb zbog objavljivanja 1.000 nelegalnih oglasa za iznajmljivanje smještaja, što bi američku kompaniju moglo koštati 12,5 milijuna eura, izjavila je u nedjelju pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

Dougie Hamilton A tek su bili stigli... Unajmili apartman pa već nakon 20 minuta otkrili nešto poprilično uznemirujuće

Prema francuskom zakonu, vlasnici kuća u Parizu mogu iznajmljivati svoje nekretnine na platformama za kratkoročni najam do 120 dana u godini. Oglasi moraju sadržavati registracijski broj kako bi se osiguralo da se nekretnine ne iznajmljuju na duže razdoblje.

Francuska je u 2018. godini donijela zakon kojim se kompanije poput Airbnba kažnjavaju novčanim kaznama u iznosu od 12.500 eura po ilegalnoj objavi, što je nova odredba kojom će se Pariz poslužiti prilikom sudskog postupka protiv Airbnba, izjavila je Hidalgo.

"Za robove" Na Airbnb.com iznajmljuje se sado-mazo kavez u kojem nema ničega

'Cilj je poslati poruku kako bi se zauvijek završilo s neovlaštenim iznajmljivanjima koja kvare neke pariške četvrti', rekla je.

Nekoliko gradova diljem svijet izrazilo je zabrinutost da platforme poput Airbnba predstavljaju nepoštenu konkurenciju hotelima te da neke četvrti mogu pretvoriti u sterilne turističke zone.

Glasnogovornica Airbnba kazala je kako su implementirali mjere koje bi trebale pomoći pariškim korisnicima kako bi njihove internetske stranice bile u skladu s europskim pravilima, no dodala je kako su pravila u Parizu 'neučinkovita, u nesrazmjeru i u suprotnosti s europskim pravilima'.

apartman Narušavaju privatnost Novi strašni trend koji bi mogao ugroziti popularni servis Airbnb

Francuska je drugo najveće tržište Airbnba nakon SAD-a. Pariz, jedan od najposjećenijih gradova na svijetu, njegovo je najveće samostalno tržište, s oko 65.000 registriranih stanova i kuća za najam.

Airbnb, koji je osnovan 2008. godine u San Franciscu, je kompanija koja povezuje ljude koji žele iznajmiti cijeli ili dio svojeg doma privremenim gostima putem internetske stranice.

>> Pogledajte video: Prosvjed 'žutih prsluka' u Parizu

 

 

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • Avatar raco
    raco:

    pa to se iz aviona vidi da je nelegalno, ako ne prijave porez na najam