Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Parazitska bakterija iz hrane napada malu djecu

Od kamiplobakterioze najčešće obolijevaju djeca do pet godina te mladi od 15 do 29 godina
13. rujna 2012. u 09:58 1 komentara 771 prikaza
'mlijeko'
Foto: ''

Infekcija koju izaziva parazitska kampilobakterija pojavila se na osječkom području, piše Glas Slavonije. Do pojave bolesti dolazi zbog konzumiranja termički neobrađene hrane.

– Kampilobakterija je parazit koji iz crijeva životinje može doći u krv i tako dospjeti u sva tkiva koja čovjek iskorištava kao hranu. Na taj način dolazi i u mliječne žlijezde pa ih životinja izlučuje i mlijekom te je zaraza osobito moguća ako se konzumira nekuhano i nepasterizirano mlijeko – otkriva zamjenik ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Karlo Kožul koji napominje da je riječ o bakteriji koja ne ostavlja trajne posljedice za organizam, a pojavljuje se u ljetno doba kao i većina infekcija.

Od kampilobakterioze najčešće obolijevaju djeca do pet godina te mladi od 15 do 29 godina, a obično se javlja u pojedinačnim slučajevima ili manjim obiteljskim epidemijama. Simptomi su zaraze povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, grčevi i proljev, a obično traje od tri do šest dana.

Dr. Kožul napominje da je, kao i kod većina zaraza hranom ovog tipa, prevencija važna mjera pa je potrebno konzumirati kuhano ili pasterizirano mlijeko, hranu dobro termički obraditi kuhanjem ili pečenjem, konzumirati je neposredno nakon pripreme te spriječiti miješanje sirove i termički obrađene hrane u kuhinji.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • makka76:

    dadadada i sad bi hrvatski proizvodjači mlijeka trebali svoje mlijeko izlijevati u raznorazne grabe, jer je kao opasno po život, a ljudi kupovati samo sterilizirano i pasterizirano, (koje je tri puta skuplje nego litra obične vode, a kvalitetom isto kao ... prikaži još!o i voda, i sigurno opasnije po zdravlje nego npr svježe kozje mlijeko) još jedna od strahota koju bi trebali prožvakati http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/04/istine-i-lazi-o-mlijeku.html