Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJSKA TAJNA

Papir koji je promijenio svijet

trump, melania
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.11.2016.
u 00:10

Friedricha Trumpa, Donaldova djeda, vlasti su protjerale iz zemlje jer nije odslužio vojsku prije nego što je emigrirao u Ameriku.

Male stvari mijenjaju tijek povijesti, a jedan je od dokaza za to i novootkriveni dokument o obitelji Trump. Roland Paul pronašao je u Zemaljskom muzeju u Speyeru, u njemačkoj saveznoj pokrajini Falačko Porajnje, papir u kojemu kraljevski okrug Dürkheim obavještava gradonačelnika Kallstadta o protjerivanju Friedricha Trumpa u roku od 60 dana.

Počeo kao frizer

– Američki građanin Friedrich Trump, koji se trenutačno nalazi u Kallstadtu, obaviješten je da najkasnije do 1. svibnja tekuće godine mora napustiti državni teritorij Bavarske ili će biti protjeran – piše u pismu potpisanom 27. veljače 1905.

Friedrich Trump, djed budućeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, rođen je Kallstadtu koji se tada nalazio u Kraljevini Bavarskoj. Godine 1885. Friedrich se sa 16 godina odlučio na bijeg u Ameriku. Najprije se zaposlio kao frizer u New Yorku, zatim je na Zapadnoj obali otvorio hotel, da bi na rijeci Yukon otvorio obrt za kopače zlata. Zarađenim je novcem kupovao zemljišta na Manhattanu gdje se danas nalaze neboderi Donalda Trumpa.

Neumoljivi princ

Friedrich se 20 godina nakon odlaska odlučio na povratak u Njemačku, u kojoj se oženio svojom susjedom Elisabeth.

– Friedrich Trump emigrirao je u SAD 1885., ali nije se propisno odjavio jer nije odslužio vojni rok. Zbog toga mu je 1905. odbijen zahtjev za povrat njemačkog državljanstva – objasnio je Bildu Roland Paul. Friedrich Trump pisao je bavarskom princu Luitpoldu, “ljubljenom, plemenitom, mudrom i pravednom ocu domovine i vladaru”, ali princ mu nije udovoljio pa je Friedrich protjeran u SAD. Ukrcao se na brod “Pennsylvania” za New York u Hamburgu 1. srpnja. Tri mjeseca kasnije u New Yorku rodio se Fred, otac Donalda Trumpa.

>> Trump: Nagodio sam se jer se kao predsjednik moram usredotočiti na našu zemlju

>> Trump izabrao radikalno desnog Sessionsa za državnog odvjetnika, Pompea za direktora CIA-e

Komentara 7

AN
anticenzura
09:06 23.11.2016.

Ne mogu mu nista naci, pa su zagrebali cak u 18. stoljece. Prekomicno kako se koprcaju gubitnici.

VL
VL1
01:21 23.11.2016.

dok su Busch ovi preci financirali Hitlerovu stranku, Trumpovi su bili protiv rata. da je kojim slučajem bilo obrnuto , bile bi u SAD -u velike demonstracije i tzv podijeljenost!

IC
ice12
02:05 23.11.2016.

svasta li novinari otkriju i doznaju i prepisuju. Jos da otkriju i prepisu,,, gdje su nestali iz domovinskog rata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije